Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156
A koronavírus-járvány tekintetében a 65 év felettiek a veszélyeztetettek közé tartoznak, ezért számukra az otthonmaradás nyomatékosan javasolt. Időseinket védenünk kell, de ugyanakkor tudatosítanunk kell azt is, hogy ez az állapot számukra nagy megterhelést jelenthet. Ebben a cikkünkben Görözdi Ráhel kolléganőnk gyűjtött össze néhány fontos szempontot és tanácsot a koronavírus-járvány alatt jellemző lelki tünetekről és kezelésükről.

A hosszú hetekig tartó otthoni bezártságnak általános hatásai bárkinél megjelenhetnek. Az izoláltság egyértelműen stressz-forrás, és negatív érzelmek, frusztráció, agresszió, szorongás kiváltója lehet. Egyéni helyzettől függően további stressz-forrás lehet a háztartási javakhoz, különféle szolgáltatásokhoz való hozzáférés problémája, a frusztráló unatkozás, az anyagi veszteségek gondja, vagy a magányosság érzése.

Az izoláció és fizikai távolságtartás egyben a társas támogatás hiányát vagy korlátozott elérhetőségét jelenti az idősek számára: családjuk, rokonaik nem látogathatják őket, és le kell mondaniuk napi megszokott szociális interakcióikról is. Az ebből fakadó egyedüllét miatt azonban az idősek lelki és testi egészsége is veszélynek van kitéve. A tartós egyedüllét krónikus stressz-helyzetté válhat: a magány depresszióhoz vezethet, növeli a magas vérnyomás és szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, és gyengíti az immunrendszert.

Éppen ezért különösen fontos, hogy idős hozzátartozóinkról, ismerőseinkről lehetőségeinkhez mérten ne csak fizikailag, de lelkileg is gondoskodjunk. Alapvetően fontos, hogy időseink biztonságban érezzék magukat, és hogy emellett, tevékenyek, élvezetesek legyenek a mindennapjaik a bezártságban is.

Mit tehetünk időseink lelki egészségének megőrzése érdekében?

1.       Legyünk napi kapcsolatban idős hozzátartozóinkkal! Hívjuk őket gyakrabban, mint eddig.

2.       A kommunikációnk ne merüljön ki a koronavírussal kapcsolatos hírek, problémák sorolásában! Meséljünk a velünk történt hétköznapi dolgokról, idézzünk fel közös, örömteli élményeket. Beszélgetni bármiről lehet.

3.       Éreztessük, hogy idős hozzátartozónk nem fölösleges: kérjük ki tanácsát apró dolgokban! Kérjük meg, hogy főzzön/süssön valamit, és amikor legközelebb visszük neki a bevásárlószatyrot, hagyja ott az ajtaja előtt. Próbáljuk megteremteni a videócsetelés lehetőségét a családdal, unokákkal.

4.       Biztassuk, hogy tartsa a kapcsolatot közösségével! Az idősebb korosztálynak sokkal nehezebb átállni online vagy telefonos kommunikációra. Legyünk türelmesek, segítsük őket ebben.