Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Lehet- e bármilyen gasztroenterológiai szövődménye a covid betegségemnek?

A SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés, a COVID-19 néven pandémiává váló koronavírus-betegség heveny szakaszában a betegek akár harmadának lehetnek gyomor-bélrendszeri tünetei. Ilyenek a hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, akár véres székletürítés. Súlyos lefolyású esetekben egyéb emésztő rendszert érintő súlyos szövődmények is felléphetnek (pl.: epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, bélrendszer vérellátási zavara, stb.)

Másrészről a poszt-COVID szindrómaként illetve 12 hét után is fennállva long-COVID szindrómaként emlegetett, a fertőzés után hosszabb távon fennmaradó tünetek egy része is az emésztőrendszert érinti. Új betegségről lévén szó, mi is most tanuljuk ezeket. Saját beteginktől szerzett tapasztalatainkon túl szerencsére már sok nemzetközi, hiteles szakmai tanulmány is segít minket. A betegségen átesettek akár 30-40 %-át is érinthetik ezek a tünetek: étvágy csökkenése, hányinger, hányás, savas reflux, megváltozott bélmotilitás, hasmenés, szorulás, hasi fájdalom, puffadás, irritábilis bél szindróma, stb.

Mit tegyek, ha a covid fertőzésem után gyomorfájdalmaim vannak?

Minden COVID-19 betegség után megjelenő, nem szűnő gyomor-bélrendszeri tünet esetén érdemes háziorvosával konzultálni és/vagy gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni. Így lehet az adott panasz okát felderíteni és a COVID-19 betegségtől esetlegesen független egyéb okokat kizárni. Ehhez kezelőorvosa szükség esetén egyéb vizsgálatokat (pl.: laborvizsgálatok, hasi UH, endoszkópos vizsgálat) javasolhat. Az emésztőszervi tünetek kivizsgálása és kezelése továbbá általában társszakmák (p.: dietetikus, pszichológus, stb.) bevonásával történik.

Az ízlelés és szaglás elvesztésének van gasztroenterológiai összefüggése?  

Sajnos igen. Az ezen tünetekkel rendelkező páciensek tapasztalják, hogy bizony ízek-illatok nélkül már maga az étvágy is változik. A hatékony emésztőszervi működéshez az ételek látványa, illata és íze által kiváltott idegrendszeri- illetve hormonális reakciók beindulása elengedhetetlen, ami ilyenkor kiesve rontja az összehangolt emésztési folyamatokat.