Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Korai felismeréssel nagy sikerrel gyógyítható, mégsem teszünk meg mindent ellene: évente ötezer ember hal meg ma Magyarországon a vastagbelet és végbelet érintő kolorektális daganatokban. Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus szakorvos, a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrum vezetője szerint a szégyenérzet és az edukáció hiánya miatt is tartunk itt: ha le akarjuk győzni a szomorú statisztikát, komoly változásra van szükség.

Mit mond a statisztika, mennyi embert érintenek Magyarországon az említett betegségek?

Évente 9000 embernél fedezünk fel vastagbelet és végbelet érintő kolorektális betegséget és 5000 embert veszítünk el vastagbél- és végbél-daganatok következtében, ami minden szempontból luxus. A nagykép sem szebb: Magyarország az európai országok sorában az ötödik helyen áll abban, hogy megelőzhető, gyógyítható betegségben mennyi embert veszítünk el, ezt a statisztikát magánemberként és orvosként is szívszorító olvasni. Korai felismeréssel, a szűrővizsgálati lehetőségek kiterjesztésével és a megfelelő gondozással többségük megmenthető lenne, de ehhez komoly változás kell a gondolkodásunkban.

Hogyan lenne érdemes ezen a területen változást elindítani?

Ez egy összetett kérdés, az oktatás, a szűrőkampányok, a háziorvosok és a média ugyanúgy tehet érte, hogy felhívjuk a figyelmet erre a területre. Hosszú út áll a gasztroenterológia és társtudományai előtt: meg kell tudnunk szólítani az embereket a változáshoz és nagy figyelmet kell fordítani az edukációra.

Elég figyelmet kap a vastagbélrákszűrés?

Manapság végre tudnak róla, hallottak róla és beszélnek róla az emberek. Még messze nem értük el azt a célt, amit szerettünk volna. Folyamatos munka, odafigyelés és állandó figyelmet igényel, hogy széles körben terjesszük az üzenetet, mely szerint ez a népbetegség nagyrészt megelőzhető és kivédhető. Luxus nem élni a szűrés lehetőségével és luxus ennyi emberéletet hagyni veszni. 

Kinek ajánlott a szűrés?

Minden 40 év felett magyar férfit és nőt minimum egyszer életében, de lehetőleg tízévente kellene szűrni. Amennyiben a családban volt vastagbélrák, vagy a személyes és családi kórelőzményben nőgyógyászati vagy egyéb tumor, akkor fokozott a rizikó, a szűrést előbb kell elvégezni.

Milyen előnye van az altatásban végezett vizsgálatoknak?

Mindenkinek azt ajánljuk, amennyiben lehetősége van igénybe venni, válassza a bódításban és altatásban végzett vizsgálatokat. Ez biztonságos, és így a beteg számára teljesen fájdalommentes lesz a vizsgálat, a beteg nyugodt állapota miatt az orvos pedig gyorsabban és hatékonyabban haladhat a vizsgálattal. Az így végzett vastagbél-tükrözéseket követően rendelőnkben külön mosdóval és zuhanyzóval felszerelt pihenő helységbe kísérjük a betegeket. 

Sokan halogatják a szűrésre való bejelentkezést, pedig nagyon fontos lenne a rendszeresség, ugye?

Ha a szűrést időben és rendszeresen elvégezzük, hihetetlen előnyökkel jár: a korai felismeréssel a vastagbélrák gyorsan és jól gyógyítható. A szűrésnek hosszú távon népegészségügyi és nemzetgazdasági haszna is van, hiszen így egy népbetegséget előzhetünk meg, melyben sajnos Magyarország Európában messze az élen jár. Tegyünk érte mindannyian, hogy ez változzon!