Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Közeledünk az ünnepekhez és ez a mostani kétségkívül más lesz mint a sok korábbi szenteste, karácsony és szilveszter. A lassan bőrünk alá bekúszó feszültség szintje is már-már a maximumhoz ér – ezekben a helyzetekben pedig a szakember is inkább csak ember. És mint a tanácsadásaim során is gyakran elhangzik tőlem, emberként nagyon sok mindent megértek, sőt, akár én magam is megélek, azonban szakemberként mégsem tanácsolhatom ezt vagy azt.

Ha szigorúan hivatásom szemszögéből igyekezném megközelíteni az ésszerű alkoholfogyasztás kérdését, akkor nagyon gyorsan rövidre zárnám ezt a bejegyzést annyival, hogy: “Egészségügyi szempontból az ideális alkoholfogyasztás mértéke nulla.” A  jelenlegi tudományos álláspont ez, még akkor is, ha sokan hallottak már orvostól olyat, hogy: “Vérképzés serkentése céljából a napi egy deciliter vörösbor kifejezetten ajánlott.” Szögezzük le, nem, ez nincs így! 

De emberek vagyunk és az alkoholfogyasztás a kultúránk szerves része, ünnepek alkalmával még gyakran azok számára is, akik egyébként nem fogyasztanak szeszesitalt. Ezért a szigorú szakmai irányelvek után lássuk, hogy hétköznapi emberként mire érdemes odafigyelni ebben a kérdésben!

Ha alkoholt fogyasztasz, mérsékelt mennyiségben tedd ezt! Ez napi legfeljebb egy alkoholegységnek megfelelő szeszesitalt jelent nők, és maximum két alkohol egységnyit jelent férfiak esetében. Egy alkoholegység 8-12 gramm alkohollal egyenlő. Ha ezt magára a szeszesitalokra szeretnénk vonatkoztatni, akkor egy egységet tartalmazó alkoholnak tekinthető egy deciliter vörösbor, egy pohár sör, egy koktél vagy 2 centiliternek megfelelő égetett szesz.

Néhány fontos elv, amit javaslunk követni:

Ha valaki önszántából nem fogyaszt alkoholt, akkor ne próbáld erről meggyőzni, tartsd tiszteletben döntését! 

Gyermeket váró és szoptató édesanyák számára nincs elfogadható alkoholmennyiség. 

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül a közúti forgalomban, tehát gépjárművet vezető személy ne, vagy csak a megfelelő időintervallum figyelembevételével fogyasszon alkoholt!

Bizonyos kezelések, onkológiai terápiák és betegségek esetén nem javasolt az alkoholfogyasztás.

Azon emberek számára, akik olyan gyógyszert használnak, amely leiratában szerepel, hogy tilos mellette az alkohol fogyasztás, javasolt orvosukkal konzultálni, hogy tervezett szeszesital fogyasztás esetén az alkalmazott gyógyszer arra a napra elhagyható-e. 

Alkoholproblémákkal küzdő, leszokó félben lévő embert ne kínálj alkohollal!

Ha ezen az alapelvek mentén koccintunk az ünnepek alatt, akkor –  bár magától az alkoholfogyasztástól egészségügyi hasznot nem remélhetünk, – mindenképpen felelősségteljes döntésnek minősül, amely számottevően ártani sem fog. 

Békés, biztonságos, szűk körű,  bensőséges, meghitt, pillanatokat kívánok!