Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: ezúttal Dr. Simon Balázs proktológus kollégánkat kérdeztük rövid interjúnkban.

 

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol?

Mindig is kompetitív személyiség voltam, szerettem a biológiát és a természettudományokat, és a legnagyobb kihívást jelentő szakmát, egyetemet szerettem volna választani. Ebből kifolyólag a sebészetet is választottam, amely a mai napig a legembertpróbálóbb terület és klasszikusan itt avatkozunk be a legjobban az emberi test működésébe.

 

Milyen modern megoldások segítik az orvosokat és betegeket a proktológia területén?

Annak ellenére, hogy rajongok a technológiai újításokért és alapvetően a sebészetet az eszközös vizsgálatok és beavatkozások határozzák meg, mégis a legmodernebb előrelépésnek a proktológiában a komplex, interdiszciplináris megközelítést tartom. Itt már nemcsak arra koncentrálunk, hogy ha valaki aranyeres panaszokkal érkezik, minél előbb vágjunk, hanem próbálunk szemléletet átadni és megtanítani a pácienst arra, hogy életmód- és diétaváltoztatásokkal is elérhető teljes gyógyulás. 

 

Milyen értékek miatt csatlakoztál a Pesti Gasztroenterológiai Centrum csapatához? 

Éppen a fent említett interdiszciplinaritás, komplex szemlélet miatt csatlakoztam a csapathoz. Itt megtalálható a teljes spektrum, amivel ma akár egy puffadó beteget el kell látni. Nem elég megállni az általunk tapintható, látható eltéréseknél. Tovább kell mennünk és a gasztrointesztinális panaszok lelki, életmódbeli hátterét is vizsgálnunk kell. Itt ez is megtörténik. Másrészről pedig Szőnyi Misit gyerekkorom óta ismerem, családjukkal egy városban nőttem fel és mindig felnéztem édesanyjára és édesapjára, akik Vácott ismert orvosok. Amikor már felnőve kollégaként találkoztunk Misivel, és láttam, mit épített fel és elmondta a vízióját, tudtam, hogy egyszer csatlakozni szeretnék a csapatához.

 

Mit tartasz fontosnak az orvos-beteg kapcsolatban? 

Azt, hogy a másik bőrébe tudj egy kicsit bújni. Megérezni a félelmeit, a betegségével, állapotával kapcsolatos szorongásait, de legfőképp, hogy megérezd orvosként, hogy milyen az az élethelyzet, amelyben ő éppen ráeszmél a betegségére, annak jelentőségére. Figyeld a reakcióit, mikor kalandozik el és már nem hallja, amit mondasz, rántsd vissza a jelenbe és biztosítsd arról, hogy nincsenek rossz kérdések, sőt az a lényeg, hogy minél többet tegyen fel belőlük, úgy tudsz a legjobban segíteni. És erre mindig időt kell áldozni, még ha kevesebb beteget is tudsz csak ellátni, mert mindegyikre szánsz időt, de azok, akikkel érdemben tudsz foglalkozni megkapják a válaszaikat tőled, mert akkor nem mennek máshová, újabb orvos után és végeredményben a rendszert tehermentesíted.

 

Mivel töltöd a szabadidődet? 

Legózom a kisfiammal. Egyébként amennyit csak lehet próbálok sportolni, leginkább úszom, amikor épp nincsenek zárva az uszodák a pandémia miatt. Emellett próbálok minél többet olvasni és letenni a telefonomat.

 

Mit gondolsz, miért érdemes a Gasztroenterológiai Centrumot választani? 

Alapvetően jó a koncepció és a törekvés, hogy olyan környezetet teremtsünk ezeknek az invazív, sokszor traumát okozó vizsgálatoknak, amit egy kórházban nem lehet megteremteni. Igényes belső terek és a legmodernebb eszközök biztosítják, hogy már a megérkezéskor fellélegezzen a páciens. A csapat pedig mindenre nyitott, mind szakmailag, mind emberileg nagyon felkészült, így nem kell attól félnie a páciensnek, hogyha egyik kolléga tudása határához érkezik az állapotával kapcsolatban, akkor majd megint egy másik szakrendelőben, egy másik kollégánál kell újrakezdenie a történetét. Mindenre van megoldásunk házon belül.