Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Mit érdemes tudni az altatásos vizsgálatról? 

Az altatásos vizsgálatot mindig megelőzi a gasztroenterológus kollégával való konzultáció. Ennek során a kolléga felméri, hogy a páciensnek kell-e az altatóorvossal a vizsgálatot megelőzően beszélni (például a rizikófaktorok jelenléte, epilepszia, COPD, asthma, Diabetes Mellitus vagy jelentős túlsúly miatt), és ha igen, az altatóorvos telefonon keresni fogja, a recepciós kolléganők segítségével. Amennyiben szükséges, személyes találkozóra is sor kerülhet, de általában, telefonon, e-mailen a szükséges információk alapján eldönthető, hogy milyen módon a legelőnyösebb az Ön számára a vizsgálatot elvégezni.

Hogyan készüljek az altatásos vizsgálatra?

Az altatás szempontjából nagyon fontos, hogy a vizsgálat előtti 4. óráig igyon, vagyis ne kiszáradva érkezzen. Amennyiben vastagbéltükrözésre érkezik, annak előkészítése során mindenképpen sok folyadékot kell innia, (részletesen ld. előkészítés), de gyomortükrözés során gyakran előfordul, hogy a páciensek nagyon keveset isznak a vizsgálatot megelőzően túlzottan hosszú ideig.
Ha gyógyszereket szed, ezek pontos szedéséről a gasztoenterológus/aneszteziológus kolléga tájékoztatni fogja. Például a vérnyomáscsökkentőit a megszokott időben egy korty vízzel vegye be. Kísérőt hozzon magával, vagy a várható hazaindulás idejére jöjjön önért.

Milyen sokáig leszek altatva?

Ameddig a vizsgálat tart. Az altatószert frakcionáltan, vagyis többször, fokozatosan adagolva kapja, az Ön szervezete igényének, és a vizsgálat hosszának megfelelően. Vagyis az altatás idejét a vizsgálat idejéhez tudjuk igazítani, hamarabb nem ébred fel, és tovább sem altatjuk. Az ébredés egy folyamat, ami egyénenként változó, de általánosságban nagyon gyorsan, a vizsgálat után pár perccel később már felébrednek.

Lehet az altatásnak maradandó hatása?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is megvannak a lehetséges szövődményei. Vannak gyakoribbak, de érdemi következménnyel nem bíróak, mint például a vénabiztosítás nehézségei, és vannak ritkábban előfordulóak, mint például a légzési-keringési szövődmények. Ezek ellátására mind eszközzel, mind szaktudással fel vagyunk készülve, de megnyugtató, hogy ezek rendkívül ritkán előforduló problémák. Jelen tudásunk szerint a propofolnak (így hívkák az altatáshoz adott gyógyszert) nincs maradandó hatása.

Altatás után rögtön hazamehetek?

A vizsgálat befejeztével a páciens a vizsgálóágyon felébred, és a saját lábán kísérjük át a pihenő helyiségbe. Ide már a hozzátartozót, kísérőt be tudjuk hívni. Körülbelül 15 percet kell pihenni, de természetesen ez időnként több, akár egy óra is. A páciens általános állapota határozza meg, hogy mikor engedjük el, vagyis amikor stabilan tud járni (gyengeség, enyhe bágyadtság maradhat), tud inni, nincs nagy fájdalma (enyhe hasi feszülés érzés maradhat). Mindenképpen kérjük, hogy kísérőt hozzon magával, mivel nem biztos, hogy mindenre emlékezni fog egy altatás után az eredménnyel kapcsolatban, és javasolt, hogy ne legyen egyedül, legyen aki segít, felügyeli. Altatás után 12 óráig tilos gépjárműt vezetni (a reflexek tompulnak, lassabb a reakció idő), nem javasoljuk a sportolást, a megterhelő fizikai munkát. Lényegében egy altatásos vizsgálat utáni időt pihenéssel javasolt tölteni.