Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156
Tapasztaljuk, hogy az ünnepi időszak sokaknak megterhelő lehet: a karácsonytól újév első napjáig tartó időszakban sokszor, sokat és máshogy étkezünk, mint a hétköznapokban. Török Éva dietetikus kollégánkat kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni karácsonykor és szilveszterkor: jöjjenek az ő tippjei!
1. Mértékletesség, változatosság: 
Bár tudatos táplálkozás szempontjából nem a karácsonyi ünnepkörben kell megváltani a világot, azonban tény, hogy ilyenkor sokaknál gyarapszik a testtömeg néhány kilóval. Illetve az epebetegségre, hasnyálmirigy gyulladásra hajlamos személyek a háromnapos, zsíros, nehezen emészthető ételek és az alkoholfogyasztás együttes kombinációjától gyakran kötnek ki az ügyeleten. Bármilyen fogás elképzelhető az egészséges táplálkozás részeként, de a mennyiségre és a gyakoriságra érdemes figyelni. A megterhelőbb étkezéseket, kalóriában szegényebb, könnyebben emészthetőek kövessék. 
 
2. Akkor egyél, ha éhes vagy!: 
Azért mert több fogás készült, nem feltétlen kell mindet egy ebéd alkalmával végig kóstolni! Általában marad  ebédről vacsorára, illetve a következő napra is. Érdemes feltenni a kérdést: „Valóban éhes vagyok, vagy csak a szemem kívánja?” A sütemény két – három órával később, a soron következő étkezés alkalmával elképzelhető, hogy jobban is fog esni, mint közvetlenül a halászlé és a töltött káposzta után. Az emésztőrendszered pedig hálás lesz a szusszanásnyi szünetért!
 
3. Ne zsarolj étellel és ne hagyd, hogy zsaroljanak! 
A karácsonyi vendégjárás természetes velejárója az ünneplésnek. És ki ne ismerné azokat a tradicionális mondatokat, hogy: „De hát alig ettetek!” , „Csak egy keveset még!”, Az nem kap süteményt, akinek nem üres a tányérja!” és hosszan sorolhatnánk. Az étel van érted, nem te az ételért! És bár, különösen az éhezést megélt szülők, nagyszülők képesek személyes sértésnek venni ha valamit visszautasítasz, de jogod van azt mondani: ” Köszönöm, nem kérek!” „Köszönöm, egy pár óra múlva jobban esne!” „Szívesen megkóstolnám, de nagyon jóllaktam, csomagolnál pár szeletet nekem belőle?” Ha vendéglátóként szigorú diétát követőt látsz vendégül, akkor fogadd el! Ne mondj neki ilyeneket, hogy: ” Két falat igazán nem fog ártani!” „Ebben csak egy kevés (cukor, glutén, laktóz – tejtermék) van!” Bízd rá! Tartsd tiszteletben a határait, korlátait, feltehetően pont elég nehéz neki így is!