Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156
1. Figyelj a tányérodra!
 
Dietetikai edukáció során az egyik legmeglepőbb párbeszéd a zöldség – gyümölcs fogyasztás vélt és valós ideális arányai körül zajlik. Általában magabiztosan állítják pácienseink, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz mindennapi étrendjük. Ha biztosra szeretnél menni, táplálkozásaid során képzelj magad elé egy tányért, aminek a felén zöldségnek és/vagy gyümölcsnek javasolt lennie, a maradék fél pedig majdnem egyenlően osztozik a gabonafélék vagy köretek, kenyérfélék és a fő fehérjeforrások, azaz hús, hal, tojás, sajtok között. Mikor az elfogyasztásra szánt ételt tányérodra halmozod, csak néhány másodperc erejéig gondolj erre a modellre és próbáld e szerint összeállítani reggelid, ebéded, vacsorád arányait! 
2. Lépésről – lépésre!
 
Akár egészséges táplálkozás, akár testmozgás kapcsán könnyű sodródni az árral, ami gyakran nem a megfelelő irányba visz. Első lépésként próbálj például abban gondolkozni, hogy reggeli nélkül ne hagyd el otthonod! Az első étkezés különösen fontos napi terhelhetőséged és egészséged szempontjából. A korábban ismertetett tányérmodell segítségedre lehet az ideális arányok meghatározásában. Amikor egy szokás már mindennapjaid részévé vált, akkor érdemes újabb tudatos döntést hoznod, elsajátítanod egészséged érdekében!
3. Mozdulj!
 
A kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás elválaszthatatlan a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitástól. Az év eleji szélsőséges elhatározások ebben a tekintetben is nagy rizikót rejtenek, általában csalódott kudarcba fulladnak. Itt is érdemes a fokozatos, szokássá nevelt apró változtatásokkal kezdeni. Napi 10.000 lépés számos betegség megelőzése vonatkozásában bír pozitív hatással. Az okostelefonok világában meglehetősen egyszerű különböző alkalmazásokkal nyomon követni a megtett lépések számát. Vizsgáld meg egy átlag napod lépéseire vonatkozó adatokat. Ha 10.000 fölött vagy, akkor más sportot is beépíthetsz hétköznapjaid forgatagába. Ha nem éred el a napi 10.000 lépésszámot, akkor növeld! Sétálj többet! Szállj le egy megállóval előbb! Hagyd otthon bevásárláshoz az autódat! Este vacsora után sétáljatok egyet, nagyon klassz kapcsolatépítő program is kerekedhet belőle, ezáltal fizikai és mentális jólléted is pozitívan változhat.
 
+1. Jelentkezz be szűrővizsgálatokra!
 
A legjobb védekezés a megelőzés! Kialakult betegségek kezelése sokkal nehezebb, mint az idejében felfedezett, betegségeket megelőző állapotoké! Jelentkezz be szűrővizsgálatokra! Mindenképpen javasolt ez, ha családodban generációkon át ismétlődnek bizonyos megbetegedések, mint például vastagbél tumor, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. Ne habozz kivizsgáltatni magad ha bármi meglepő változást tapasztalsz például székletürítési szokásaidban, testsúlyodban, fizikai teherbírásodban.