Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A koronavírus okozta járványügyi helyzet múlóban, azonban a karantén ideje számos, hétköznapjainkba is átmentendő pozitív változást hozott a nehézségeken túl. A megterhelő helyzetben ugyanis rendelkezésre álltak belső erőforrásaink: kénytelenek voltunk saját feszültségünket csökkenteni és megtalálni egyéni eszközeiket mentális jóllétük fenntartásához.

 

A Budai Gasztroenterológiai Centrum a nehéz helyzetben is a betegek mellett állt: online rendelésen, tanácsadással, majd maximális biztonságra törekvő újranyitással segítettük régi és új pácienseinket. Az ő, velünk megosztott tapasztalataik is azt mutatják: a karantén alatt sokaknak lehetősége volt megtapasztalni, milyen az, amikor nem kell mindennapos, “felesleges” külső ingerekre figyelni, és marad idő, energia és életkedv arra, hogy befelé nézzünk: megérezhettük, mennyi feszültség van bennünk, mennyire vagyunk feltöltődve, mi esik jól, és mi nem. Kivételes alkalmunk nyílt az önmagunkkal való kapcsolódásra és annak kikísérletezésére, hogy félelmeinket, szorongásainkat, feszültségünket milyen módszerekkel tudjuk oldani. Nézzük, milyen nyereségünk származott a külső körülmények által kényszerített helyzetből! 

Írta: Török Éva és Görözdi Ráchel

Kovász nevelése

Az ország lisztkészletének felvásárlásával, továbbá néhány karanténban rekedt lelkes péknek köszönhetően tömegek adták fejüket kovász nevelésre. Akinek sikerült a kezdeti nehézségeken túljutnia, az szebbnél szebb kovászos pékáru tömkelegét sütötte, kóstolta és legtöbbször posztolta is. Nálunk, a Budai Gasztroenterológiai Centrumba bejelentkező páciensek jelentős része feltételezi, hogy gluténérzékeny, azonban az esetek nagy százalékában nem maga a glutén tartalmú gabona vált ki panaszt, hanem a nem megfelelő minőségi pékáru elkészítése során használt egyéb adalékanyagok. A liszt, víz és az ebből készült kovász, no meg némi só puritán egyszerűségéből előállított kenyér ínycsiklandozó és panaszmentes fogyasztását sokan tapasztalták az elmúlt időszakban, és aki egyszer ráérez a minőség ízére az nehezen adja alább! Nem beszélve arról, hogy a kovász nevelés, majd a kenyér hajtogatás, gömbölyítés, kelesztés terápiás tevékenységnek sem utolsó! A szokásos hétköznapok visszatérésével nem biztos, hogy marad idő, energia a kenyér mindennapi, kétnaponkénti elkészítésére de, érdemes konzerválni a kovász gyereket, akár hűtőben hibernálással, akár szárítással és heti egyszer, hétvégenként, vagy a következő nyugisabb időszak alatt újra hasznosítani ezt az elsajátított tudást. Addig is ajánlott egy jó pékség keresése a lakókörnyezetünkben, mert ez a minőség hatalmas érték, amelyet emésztésünk is meghálál

Főzz! 

Ki kihívásként, ki lehetőségként, van aki szükségként, esetleg nehézségként élte meg a napi szinten megvalósítandó élelmezési kérdéseket otthonában. Egy biztos, sokkal inkább készültek a fogyasztó személy által, vagy “szülői felügyelettel” az ebédek, mint az egyébként jellemző a hétköznapi rohanások során. A szakértő dietetikusunk által készített bevásárlási segédlet a bezárkózás elejétől elérhető volt, és továbbra is támogatást nyújt a jól átgondolt, egészséges, otthoni éléskamra megtervezéséhez. Könnyebb volt így kivitelezni akár “csak” a változatos, egészséges táplálkozási magatartást, akár egy szabályozott diétát úgy, hogy a bevásárlástól a tányérig átlátható, kezelhető volt az élelmezés folyamata. Nyilván a nasis fiókhoz vezető út is rövidebb volt, de azt ígértük hogy most a pozitív változásokat, lehetőségeket vesszük lajstromba. 

 

Étkezés, mint minőségi idő

Az otthon elkészített, de még a házhoz rendelt étel kapcsán is lehetőség adódott, hogy napközben, akár reggel, délben, este is minőségi időt töltsenek együtt az adott háztartásban élők. A mindennapi események elmesélésében, és azok  feldolgozásában tradicionálisan központi szerepet tölt be a családi asztal, ahol ideális esetben televízió, mobiltelefon nélkül, egymásra és az étkezésre fókuszálva lehet megvitatni az élet mindennapi “nagy” dolgait. Ha az ilyen társasági minőségi étkezésből akár csak napi egyet sikerül szokássá tenni, akkor mind a mentális egészségért, mind a rendezett emésztésért sokat tett.

 

Stressz ki, nyugi be! 

Az emésztési panaszok azok esetében enyhültek az elmúlt időszak alatt, akinek jellemzően a munkahelyi stressz, az időmenedzsment okozta nehézségek, hétköznapok során nehezen kivitelezhető étkezések eredményeztek problémát. A feszültség enyhülése és picit több odafigyelés, rendelkezésre álló idő, logikusan pozitív változásokban nyilvánult meg. Nem egyszerű az élet újratervezése, de aki ezt a nem várt jótékony hatást tapasztalta, annak érdemes gondolkozni rajta.

 

Ki a szabadba! 

A bezártság következtében szívesen mentünk sétálni, kirándulni, sportolni, és megéreztük, milyen jó hatással van a fizikai aktivitás hangulatunkra és testi állapotunkra is. Talán egy kicsit közelebb is kerültünk magunkhoz: több mint két hónapnyi élményünk lett arról, milyen mozgásformát végzünk szívesen. Hatalmas népszerűségnek örvendtek az online edzések és reneszánszát élte, többek közt a kerékpározás és a futás. Igyekezzünk ezeket a jó szokásokat megtartani!

 

Öngondoskodás

A hétköznapokban az önmagunkkal való törődés nem egyszerű feladat. Időre, energiára és fókuszáltságra is szükség van ahhoz, hogy a feladatok elvégzése és különböző szerepeinkben való megfelelés mellett testi és mentális egészségünk megőrzésére is hangsúlyt tudjunk fektetni. A kiegyensúlyozott emésztés azonban leginkább az egészséges életmód következménye melyben a táplálkozás egy kis szelet, a fizikai aktivitás egy másik, a megfelelő mennyiségű alvás a következő, a személyes kapcsolatok ápolása sem maradhat le a listáról, és a stresszkezelés – akár megfelelő szakember segítsége által – is szerves részét képezi a kerek egésznek.

 Az elmúlt időszakban bejáratott home office, az online formában elérhető szakmai konzultációk, a házhoz rendelt bevásárlás, az otthon kivitelezett étkezés, a testmozgás, mind utat nyithat az egységesen rendelkezésére álló napi huszonnégy óra másfajta kialakítására. Ebben szeretnénk a Budai Gasztroenterológiai Centrum multidiszciplináris szemléleltével segítséget nyújtani, ezért dolgozik rendelőnkben gasztroenterológus, sebész, dietetikus és pszichológus egymás munkáját kiegészítve és pácienseinket egy közös cél, az egészség felé támogatva, együtt.