Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Gasztrocentrum magazin

Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Hajdu Helga
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Hajdu Helga

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol?  Szüleim orvosok, az ő hitvallásuk és munkaszeretetük példakép volt számomra, ez indított el az orvosi pályán. Gasztroenterológus szakorvosként dolgozom a Honvéd Kórházban.  Milyen kérdésekkel, panaszokkal...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Lippai Gizella
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Lippai Gizella

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol?A természettudományok érdekeltek gyermekkorom óta. A gimnázium nyári szüneteiben segédápolónőként dolgoztam kórházban, amit nagyon szerettem. Megtapasztalva ennek a munkának a fizikai és lelki nehézségeit úgy...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Stefanovits Nóra
Bemutatjuk kollégáinkat: Stefanovits Nóra

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? Felnőtt klinikai szakpszichológus-jelölt vagyok, szakvizsgámat 2022 őszén fogom letenni, pszichológus diplomámat 2016-ban szereztem. Mindig is motiváltak az önismereti és pszichológiai kérdések, valamint a test és...

bővebben
Szakmai nap a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumban
Szakmai nap a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumban

Első alkalommal tartotta meg Szakmai napját a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumok csapata: az előadások és szakmai beszélgetés témája a korszerű betegellátás, a csapatmunka és a közös gondolkodás ereje voltak. Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, a Centrumok...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Vidor Judit
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Vidor Judit

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? Kiskoromban anyukám munkahelye - egy pesti kórház - nekem nem egy ijesztő helyet, hanem izgalmas illatokat és kedves embereket jelentett. Szerettem ott lenni.  Aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos...

bővebben
Hogyan zajlik a vastagbélrákszűrés?
Hogyan zajlik a vastagbélrákszűrés?

A kolonoszkópos vizsgálat a jó- és rosszindulatú daganatok szűrésének gold standardja. A vizsgálatot nem csak diagnosztikus, hanem terápiás céllal is végezzük, vagyis a felfedezett polypokat azonnal el is távolítjuk. Minden vizsgálatot orvosi konzultáció előz meg,...

bővebben
Újévi köszöntő
Újévi köszöntő

2021 izgalmas év volt rendelőink életében: a járvány miatt nehezített körülmények között, de töretlen lelkesedéssel folytattuk munkánkat, új kollégákkal bővült csapatunk és még több szakterületen tudunk segítséget nyújtani. Buda mellett Pesten is elérhetővé váltak...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Theisz János
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Theisz János

Miért lettél orvos?Családomban többen is az egészségügyben dolgoznak, akikre már gyerekként is felnéztem. Korán bepillantást nyerhettem ebbe a világba, gyakran besurrantam az orvosi rendelőbe, ahol csodálattal nézegettem a különféle orvosi eszközöket. Testvéremmel,...

bővebben
Ezért érdemes az altatásos vizsgálatot választani
Ezért érdemes az altatásos vizsgálatot választani

Dr. Kővári-Papp Eszter aneszteziológus kollégánk segít az érdeklődőknek: következzen 3+1 érv, amiért érdemes az altatásos vizsgálatokat választani. 1: A mélyalvásban nem érez semmi kellemetlenséget a páciens, a vizsgálat így gyors, hatékony és kisebb kellemetlenséggel...

bővebben
4+1 érv az egészségügyi séta mellett
4+1 érv az egészségügyi séta mellett

A tavalyi év egyik kedvelt kifejezése volt az egészségügyi séta - az ötletet pedig mi is támogatjuk, a vírushelyzettől függetlenül, minden korosztálynak és élethelyzetben. A napi mennyiség átlagosan 30-60 perc séta - ami megközelítőleg 10.000 lépés - de mit is...

bővebben
Várandósság és aranyér: segít Dr. Simon Balázs proktológus
Várandósság és aranyér: segít Dr. Simon Balázs proktológus

A várandósság és a szülés is sok édesanyának jelent az öröm mellett kihívásokat is, az egyik ilyen, gyakran tabuként kezelt téma a kismamák aranyér-problémái. Dr. Simon Balázst, a Pesti Gasztroenterológiai Centrum proktológus szakorvosát kérdeztük a témáról. Mennyire...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Sziráki Zsófia
Bemutatjuk kollégáinkat: Sziráki Zsófia

Kollégáinkat bemutató sorozatunk legújabb részében Sziráki Zsófia dietetikussal beszélgettünk.   Miért lettél dietetikus?A családomban nagyon erős a biológiai érdeklődés, így senki nem lepődött meg azon, hogy „bevonzott” az egészségtudományi terület. Annyit...

bővebben
Mit tegyünk, ha unjuk a vízivást? Segít a dietetikus!
Mit tegyünk, ha unjuk a vízivást? Segít a dietetikus!

Ahogy a kánikula, úgy a kérdés is időről időre felveti fejét, hogy mit érdemes inni nagy melegben? Az automatikus válasz így hangzik: vizet. A víz azonban sokak számára unalmas, és ha nem szeretnéd, hogy a vércukorszintedet állandóan fenntartsa a nap folyamán...

bővebben
Így zajlik az első gasztroenterológia konzultáció rendelőnkben
Így zajlik az első gasztroenterológia konzultáció rendelőnkben

Gyakori kérdés rendelőnkben, hogy hogyan zajlik az első gasztroenterológiai konzultációnk – mivel érdemes készülni, számíthatunk-e vizsgálatra, vagy csak beszélgetésre. A témáról Dr. Kőmíves Csilla gasztroenterológus kolléganőnk készített összefoglalót. Rendelőnkbe...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Tornai Tamás
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Tornai Tamás

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: interjúnkban Dr. Tornai Tamás hepatológus kollégánkat kérdeztük. Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? A gimnáziumi évek elején gazdasági pályára készültem, tizenegyedik osztályban történelem, matematika...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Szabó András
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Szabó András

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: ismerjék meg Dr. Szabó András gyermekgasztroenterológus kollégánkat.  Miért lettél orvos és miért választottad a szakterületedet, a gyermekgasztroenterológiát? Családi indíttatásból lettem orvos és a...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Székely Anetta
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Székely Anetta

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: interjúnkban Dr. Székely Anetta gasztroenterológus kollégánkat kérdeztük. Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol?Furcsán hangozhat, de már hároméves koromban orvos szerettem volna lenni és ebben soha nem...

bővebben
Késő tavaszi – kora nyári bevásárlólista
Késő tavaszi – kora nyári bevásárlólista

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás első és legfontosabb pillére, hogy alapanyagokban, alapélelmiszerekben gondolkozzunk és ne félkész vagy kész ételekben. Ha a termék “összetételi listáján” egyetlen dolog szerepel, például "eper", biztosak lehetünk benne,...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Tóth Levente
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Tóth Levente

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: ezúttal Dr. Tóth Levente gasztroenterológus kollégánkat kérdeztük rövid interjúnkban.   Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? Édesapám, orvos, neurológus-pszichiáter, éveken át volt osztályvezető egy budapesti...

bővebben
Tippek a vastag- és végbéltumorok megelőzéséhez
Tippek a vastag- és végbéltumorok megelőzéséhez

Mostanra már tudjuk, hogy a daganatok kialakulása több ponton összefüggésben lehet az életmódunkkal kapcsolatos döntéseinkkel. Török Éva, a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumok dietetikus szakembere most abban segít, hogy milyen életmódbeli döntésekkel tudjuk...

bővebben
Zöldség- és gyümölcslevek – igazi színek a konyhában
Zöldség- és gyümölcslevek – igazi színek a konyhában

A smoothiek, azaz a változatos összetételű zöldség- és gyümölcsturmixok megítélése, mint az élelmiszereké általában, időszakosan változik. Hol az egekbe magasztalják vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalma miatt, hol nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Kőmíves Csilla
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Kőmíves Csilla

Ismerjék meg a Gasztrocentrumok csapatát: ezúttal Dr. Kőmíves Csilla gasztroenterológus kollégánkat kérdeztük interjúnkban. Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? A családunkban nem volt orvos és nem is az oviban dőlt el, ott még titkárnő szerettem volna...

bővebben
Színezd újra – a konyhában!
Színezd újra – a konyhában!

A hideg téli időszakban optimizmusért Török Éva dietetikus kollégánkhoz fordultunk: az ő írása biztat most mindenkit a színes, egészséges ételek fogyasztására. A nappalok már egyre hosszabbak, de az általános szürkeségben olyan észrevétlenül halad ez a folyamat, hogy...

bővebben
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Simon Balázs
Bemutatjuk kollégáinkat: Dr. Simon Balázs

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: ezúttal Dr. Simon Balázs proktológus kollégánkat kérdeztük rövid interjúnkban.   Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol? Mindig is kompetitív személyiség voltam, szerettem a biológiát és a természettudományokat, és...

bővebben
Hat tipp: így érezd jól magad télen is
Hat tipp: így érezd jól magad télen is

2020 nem kímélt minket: sokan fáradtan, gondterhelten, feszülten töltötték az év utolsó hónapjait. Ebben az időszakban talán még nehezebb helyzetben vagyunk, ha arról van szó, hogy hogyan legyünk energikusak. Most hat tippel, segítünk, hogyan tudod kihozni magadból a...

bővebben
Alkoholfogyasztás dietetikus szemmel – Írta: Török Éva
Alkoholfogyasztás dietetikus szemmel – Írta: Török Éva

Közeledünk az ünnepekhez és ez a mostani kétségkívül más lesz mint a sok korábbi szenteste, karácsony és szilveszter. A lassan bőrünk alá bekúszó feszültség szintje is már-már a maximumhoz ér - ezekben a helyzetekben pedig a szakember is inkább csak ember. És mint a...

bővebben
Hány lépés az elég? Írta: Török Éva dietetikus
Hány lépés az elég? Írta: Török Éva dietetikus

A fizikai aktivitás fokozatosan központi tényezővé vált a nem fertőző, úgy nevezett civilizációs betegségek megelőzésében. Gasztroenterológiai centrumként kiemelten fontos tény számunkra, hogy a székrekedés és a gyakran ennek következtében megjelenő diverticulosis, a...

bővebben
Kovász – szerelem, avagy minőségi kenyeret minden asztalra!
Kovász – szerelem, avagy minőségi kenyeret minden asztalra!

Emberek milliárdjai fogyasztják világszerte más - más formában, ám mindennapi szinten, mégis hol “jó”, hol “tiltólistás” skatulyába elkönyvelt táplálék az alapélelmiszernek számító kenyér. Egy átlag felnőtt napi kalória bevitelének körülbelül tíz százalékát fedezi...

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Orentsák Áron
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Orentsák Áron

Miért lettél orvos és mit tartasz a küldetésednek? Tizennégy éves koromban döntöttem el, hogy orvos leszek, valahogy erre éreztem magam predesztináltnak. A nagypapám is orvos volt, lehet, hogy ez is szerepet játszott a döntésemben. Orvosként a küldetésem az, hogy a...

bővebben
Hogyan tovább a karantén után? Mentsük át a tanulságokat!
Hogyan tovább a karantén után? Mentsük át a tanulságokat!

A koronavírus okozta járványügyi helyzet múlóban, azonban a karantén ideje számos, hétköznapjainkba is átmentendő pozitív változást hozott a nehézségeken túl. A megterhelő helyzetben ugyanis rendelkezésre álltak belső erőforrásaink: kénytelenek voltunk saját...

bővebben
Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről
Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről

Hogyan történik a vizsgálat? A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, lehetőleg vizeletürítést követően, fehérneműben végezzük. Azért szükséges ez az alaposság a mérés kapcsán, hogy az eredmények egymáshoz hasonlíthatók, ezáltal a változások nyomon követhetőek legyenek. Az...

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Darvas Emília
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Darvas Emília

Miért lettél orvos és mit tartasz a küldetésednek?  Nem volt orvos a családunkban, azonban egy közeli hozzátartozó betegsége kapcsán, az orvosok és egészségügyi személyzet áldozatos munkáját látva döntöttem el hirtelen, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni....

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Fülöp Zsolt
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Fülöp Zsolt

Zsolt, miért választottad az orvosi hivatást? Még általános iskolás voltam, hatodikos, amikor a könyvespolcunkon felfedeztem Fritz Kahn: Az emberi test csodái című könyvet és azt rohanvást elolvastam egy röpke hét alatt. Innen kezdve nem menekülhettem: a könyv olyan...

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Marosvölgyi Katalin
Bemutatjuk az A1 csapatát: Marosvölgyi Katalin

 Katalin, miért választottad azt, hogy az egészségügy területén dolgozz? Az egészségügyi pályát édesanyám hatására választottam, és visszagondolva az elmúlt 23 évre köszönettel tartozom neki, mert csodás embereket ismerhettem meg, rengeteg tapasztalatot szereztem jót...

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Kondor Nikolett
Bemutatjuk az A1 csapatát: Kondor Nikolett

Sorozatunkban rövid interjúk keretében szeretnénk bemutatni kollégáinkat. Hiszünk benne, hogy minden, a Budai Gasztroenterológiai Központban dolgozó munkatársunk egyedi értéket tesz hozzá a munkánkhoz és emberi értékekkel gazdagítja nemcsak csapatunkat, de a betegeink...

bővebben
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Varga Patrícia
Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Varga Patrícia

Új sorozatunkban rövid interjúk keretében szeretnénk bemutatni kollégáinkat. Hiszünk benne, hogy minden, a Budai Gasztroenterológiai Központban dolgozó munkatársunk egyedi értéket tesz hozzá a munkánkhoz és emberi értékekkel gazdagítja nemcsak csapatunkat, de a...

bővebben
Két helyzet, amikor a pszichológusra szükség van
Két helyzet, amikor a pszichológusra szükség van

A Budai Gasztroenterológiai Központban fontosnak tartjuk, hogy pácienseink teljes körű, komplex segítséget kapjanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy - hazánkban még kevéssé elterjedt módon - pszichológus támogató segítségét is ajánljuk betegeinknek, amikor az emésztőszervi...

bővebben
Kovász – szerelem, avagy minőségi kenyeret minden asztalra!
Kovász – szerelem, avagy minőségi kenyeret minden asztalra!

Emberek milliárdjai fogyasztják világszerte más - más formában, ám mindennapi szinten, mégis hol “jó”, hol “tiltólistás” skatulyába elkönyvelt táplálék az alapélelmiszernek számító kenyér. Egy átlag felnőtt napi kalória bevitelének körülbelül tíz százalékát fedezi...

bővebben