Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Ahogy a kánikula, úgy a kérdés is időről időre felveti fejét, hogy mit érdemes inni nagy melegben? Az automatikus válasz így hangzik: vizet. A víz azonban sokak számára unalmas, és ha nem szeretnéd, hogy a vércukorszintedet állandóan fenntartsa a nap folyamán rendszeresen fogyasztott gyümölcslé, cukros üdítőital és a hasnyálmirigyednek a nap huszonnégy órájában keményen kelljen dolgoznia, hogy normál tartományba terelje azt, akkor érdemes valami más alternatíva után nézni. Segít kolléganőnk, Török Éva dietetikus.

Agyban dől el és érdemes szem előtt tartani

Az étkezésnek, folyadékfogyasztásnak az első fázisa az agyban történik meg – ezt nevezik kefalikus fázisnak. Ennek során külső tényezők, egy adott étel vagy ital látványa, illata és a hozzá társuló érzelmeink azok, amelyek befolyásolják azt, hogy vágyunk-e elfogyasztani az adott enni- és innivalót, vagy sem. Tehát ha problémát jelent a tudatos, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, akkor nagyobb kedvet érzünk annak fogyasztására, ha szem előtt van, és egyáltalán eszünkbe jut, hogy inni kéne, és ha látványa, íze, vonzó számunkra.

Hideg gyümölcstea egy kis extrával

Kevesen tudják, de a jó minőségű gyümölcstea, amely koffeint nem tartalmaz, nem fekete tea alapú, kiválóan oldódik hideg vízben is. Tehát nyáron, illetve egészen addig, míg a meleg tea nem motiváló, hideg vízbe lógatva a finom gyümölcsös, fűszeres vagy gyógynövényes teafűből nyert nedű már önmagában is inspirálóbb a sima víznél. Ez az „alaplé” azonban tovább turbózható citromfű és/vagy citromkarikák, uborkaszeletek, mentalevél által. Jégkocka hozzáadásával remek szénhidrátmentes, de mindenképpen igen szénhidrátszegény frissítő és nem kell várni amíg hűl, viszont eláll a hűtőben, vagy az asztalon, hogy ivásra buzdítson.

Ellenállhatatlan: jégkocka vagy liofilizált gyümölcs

Gyerekbarát lehetőség a friss, liofilizált (fagyasztva szárított), vagy jégkockába fagyasztott gyümölcsök önálló, vagy szintén fűszernövények kíséretében történő vízbe áztatása. A leginkább „elmét befolyásoló” része az a látvány, mikor a liofilizált gyümölcsből a színanyag oldódni kezd, és érdekes mintákkal festi meg a vizet. Tíz szem kékáfonya már nagyon látványosan színez meg 2-3 dl vizet. Otthon pohárban vagy hordozható üvegekben is vonzó alternatívája cukrozott konkurenciáinak, a vércukorszintet pedig legfeljebb minimális mértékben mozdítja el és ennek megfelelően „felesleges” kalóriákkal sem terheli különösebben a szervezetet.

A mindennapi folyadékfogyasztás egészének biztosítására nem, de napi 2-3 deciliter mennyiségig, a turmixolt gyümölcsök, például a görögdinnye, bazsalikomlevéllel, jégkockával is izgalmasan törheti meg a víz monotóniáját. Ez kétségkívül emeli a vércukorszintet és kalóriát is tartalmaz, azonban kis mennyiségben, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás keretei közé ez is befér. Arról nem is beszélve, hogy kánikulában, a sajtos – tejfölös lángos hívők kemény magján kívül rekedteknek általában az étvágya is csökken, egy jeges gyümölcs turmix egészségtelen kalóriaforrásnak pedig igazán nem nevezhető.