Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Ősszel mindannyian keressük az új lehetőségeket, lendületet, ugyanakkor szervezetünk ilyenkor kissé lelassul, változik az őszi-téli hónapok korai sötétedésével, a lassabb napokkal és a komorabb időjárással. Fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk az egészségünre, a munkával töltött napok vagy otthon töltött hosszú esték alatt is figyeljünk az ételeinkkel, mozogjunk rendszeresen és szánjunk időt az orvosi vizsgálatokra. Az ősz egészségtudatos tippjeit a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumok orvosai, Dr. Szőnyi Mihály és csapata hozzák el most az olvasóknak.  

1. Figyelj a tányérodra!

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb lett az úgynevezett okostányér-mozgalom, amely nagy segítséget nyújt azoknak, akik egyszerűen, de tudatosan szeretnék követni saját étkezésüket. A dietetikai beszélgetések során az egyik legmeglepőbb párbeszéd a zöldség – gyümölcs fogyasztás vélt és valós ideális arányai körül zajlik. Általában magabiztosan állítják pácienseink, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz mindennapi étrendjük – a valós méréseknél azonban kiderül, ez nem így van. A megoldás azonban egyáltalán nem bonyolult!

Ha biztosra szeretnénk menni, táplálkozásunk során képzeljünk magunk elé egy tányért, aminek a felén zöldségnek és/vagy gyümölcsnek javasolt lennie, a maradék fél pedig majdnem egyenlően osztozik a gabonafélék vagy köretek, kenyérfélék és a fő fehérjeforrások, azaz hús, hal, tojás, sajtok között. Mikor az elfogyasztásra szánt ételt tányérunkra halmozzuk, csak néhány másodperc erejéig gondoljunk erre a modellre és próbáljuk eszerint összeállítani reggelinket, ebédünket és vacsoránk arányait! 

2. Lépésről – lépésre!

Akár egészséges táplálkozás, akár testmozgás kapcsán könnyű sodródni az árral, ami gyakran nem a megfelelő irányba visz. Első lépésként próbáljunk például abban gondolkozni, hogy reggeli nélkül ne hagyjuk el otthonunkat.  Az első étkezés különösen fontos napi terhelhetőséged és egészséged szempontjából. A korábban ismertetett tányérmodell segítségünkre lehet az ideális arányok meghatározásában. Amikor egy szokás már mindennapjaink részévé vált, akkor érdemes újabb tudatos döntést hoznunk egészségünk érdekében.

3. Mozduljunk!

A kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás elválaszthatatlan a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitástól. Az év eleji szélsőséges elhatározások ebben a tekintetben is nagy rizikót rejtenek, általában csalódott kudarcba fulladnak. Itt is érdemes a fokozatos, szokássá nevelt apró változtatásokkal kezdeni.

Napi 10.000 lépés számos betegség megelőzése vonatkozásában bír pozitív hatással. Az okostelefonok világában meglehetősen egyszerű különböző alkalmazásokkal nyomon követni a megtett lépések számát. Vizsgáljuk meg egy átlagos napunk lépéseire vonatkozó adatokat. Ha 10.000 fölött vagyunk, akkor más sportot is beépíthetünk hétköznapjaid forgatagába. Ha nem érjük el a napi 10.000 lépésszámot, akkor egyszerűen növeljük! Sétáljunk többet! Szálljunk le egy megállóval előbb! Hagyjuk otthon bevásárláshoz az autódat! Este vacsora után sétáljunk egyet, nagyon klassz kapcsolatépítő program is kerekedhet belőle, ezáltal fizikai és mentális jólléted is pozitívan változhat.

+1. Jelentkezzünk be szűrővizsgálatokra!

A legjobb védekezés a megelőzés! A kialakult betegségek kezelése sokkal nehezebb, mint az idejében felfedezett, betegségeket megelőző állapotoké. A képlet egyszerű: jelentkezzünk be szűrővizsgálatokra! Mindenképpen javasolt ez, ha családunkban generációkon át ismétlődnek bizonyos megbetegedések, mint például vastagbéltumor, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. Ne habozzunk kivizsgáltatni magunkat, ha bármi meglepő változást tapasztalunk például székletürítési szokásainkban, testsúlyunkban, fizikai teherbírásunkban.

Segítenek kollégáink!

A Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumban családias környezetben, szakmájukban elismert, tapasztalt orvosokkal várjuk Önöket. Emésztőszervi panaszok felderítése és hatékony terápiája két helyszínen, Budán és Pesten is.  

Szakterületeink: felnőtt és gyermekgasztroenterológia, altatásban végzett vizsgálatok, vastagbélrákszűrés, dietetika, sebészet, proktológia, hepatológia, pszichológia.

Szerző: Dr. Szőnyi Mihály, Török Éva