Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156
„Sokat tehetünk azért, hogy a lehető legjobb állapotban legyünk most, az alapbetegséggel élőktől pedig extra figyelmet igényel a helyzet” – mondja Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, a Budai Gasztroenterológiai Centrum vezetője, a Szent Imre kórház adjunktusa. „A koronavírussal kapcsolatos hírek rendszeresen érintik, hogy a beteg és idős embereket óvnunk kell, azonban nekik sem az most a dolguk, hogy tétlenül várjanak otthon – igenis tehetnek egészségükért.”

Dr. Szőnyi Mihály felhívja a figyelmet arra, hogy a népbetegségnek számító magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, a gyulladásos és a krónikus betegségek esetén kiemelten fontos a diéta szigorú követése és a jelenlegi helyzet sok csapdát rejt magában. Minden alapbetegség esetén fontos, hogy a megváltozott körülmények ellenére szigorúan ragaszkodjunk az előírt étrendhez, ha pedig változást észlelünk, kizárólag telefonon keressük orvosunkat.

 

A szakember csapatával néhány egyszerű, könnyen betartható szabályt tett közzé, különös figyelmet fordítva az idősekre és azokra, akik alapbetegséggel küzdenek.

 

  1. Kezedben a sorsod! Sok más betegséggel szemben a koronavírus esetében igenis tehetünk azért, hogy ne fertőződjünk meg: az ismert higiéniás szabályok (kézmosás, fertőtlenítés), az izoláció (maradjon otthon, aki megteheti, az idős emberek pedig mindenképpen), mellett az elsődleges feladatunk az immunrendszerünk erősítése. Az otthoni kamra feltöltésénél kövessük szakember tanácsát – dietetikusunk, Török Éva például felhívja a figyelmet arra, hogy a liszt és babkonzerv felhalmozása helyett többet teszünk magunkért, ha mélyhűtött zöldségekből és gyümölcsökből tárolunk most többet otthon.

 

  1. Étkezési szokásainkban legyünk mértéktartók. Bár a helyzet nem könnyű, nem szükséges minden szabályt eldobva úgy étkeznünk, mintha nem lenne holnap. Nem kell spártai diétát tartani, de figyeljük szervezetünk jelzéseit: a home office és mozgásszegény életmód esetén kevesebb kalória bevitele is elegendő, a folyadékbevitelben mennyiségében viszont ne legyen változás – ez szükséges az egészség megőrzéséhez. A kávéfogyasztást érdemes mérsékelni, hiszen a stressz és felfokozott hangulat amúgy is jellemző most ránk. Kerüljük az unalomból evést és az étellel jutalmazást – ez a karanténon kívül sem jó ötlet.

 

  1. Balkonfitnesz, magányos séta. Fontos, hogy amennyire a szabályok megengedik, mozogjunk és ne gondoljuk, hogy egy nyaraláson vagyunk, ahol a feladatunk kizárólag a tévénézés és a finom fogások fogyasztása. Ezek továbbra is a hétköznapjaink, így ameddig szabad, kifejezetten ajánlott a (magányos) séta, az otthoni átmozgató torna, az időseknek pedig az erkélyen végzett balkonfitnesz.

 

  1. Alapbetegségek a megváltozott élethelyzetben. A mozgás korlátozása nincs jó hatással a cukorbetegségre, magas vérnyomás betegségre az amúgy is túlsúlyos, és alapvetően nem egészségesen táplálkozó átlagos magyar populációban. Más betegségek esetén is fontos szabály: tartsuk be az előírtakat és ha változást észlelünk, telefonon jelentkezzünk kezelőorvosunknál vagy kérjünk online konzultációt. Lássuk a teendőt néhány alapbetegség esetén:

 

cukorbetegség egyik alapvető terápiája a mozgás – ha ez kiesik átmenetileg, akkor szorosabb vércukor-érték kontrollra van szükség és telefonos egyeztetésre a terápiára esetleges módosításáról a kezelőorvossal. Tudatosan törekedjünk rá, hogy a megváltozott lehetőségek közt megfelelő mozgásformát találjunk önmagunknak. A nappali szőnyegén elvégzett gyakorlatsorok akár azonos hatékonysággal is bírhatnak, mint a szabadtéren végzett kocogás. Más a feladat kivitelezése, de élettanilag éppen úgy a vércukorszint, kevesebb inzulin felhasználásával történő csökkenését eredményezi. Általában a táplálkozási napló áttekintését követően tett néhány módosítási javaslat segít kiegyensúlyozottabbá tenni a napi vércukorszint ingadozását, így közel sem biztos, hogy minden esetben módosítani kell a gyógyszeres terápiát. A gyors és lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztásának időbeli ütemezése, a fokozott rostbevitel ilyen helyzetben is igen nagy százalékban lehetővé teszik a páciens által befolyásolható vércukor értékeket. 

 

magas vérnyomás betegségnél hasonló a helyzet. Figyelni kell a diétára: ne együnk unalomból és szorosabb vérnyomás kontroll szükséges. Probléma esetén telefonos konzultáció ajánlott a kezelőorvossal. 

 

Reflux: A stressz a legtöbb refluxos páciensünk panaszait fokozza, azonban pozitívum a sok negatívumban, hogy minden hétköznapi helyzethez képest nagyobb ráhatással bírunk, arra, ami napközben a tányérunkra kerül. Jelen helyzetben, egyelőre pótolhatatlan alapanyaghiánnyal nem kell számolni, tehát ha tisztában van a beteg azzal, hogy milyen élelmiszerek fokozhatják panaszait és mi az, ami közömbösítheti a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozta maró érzést, akkor a felhalmozott gabonakészletek jó szolgálatot is tehetnek ebben a helyzetben.

 

Az ideális rostbevitelt jelen esetben inkább megfelelően választott zöldségekkel, teljeskiőrlésű gabonákkal érdemes biztosítani, mert a gyümölcsök önálló fogyasztása a legtöbb refluxbetegséggel küzdőnek, az olajos magokhoz hasonlóan panaszt okoz.  Minden emésztőrendszeri megbetegedés rosszabbodhat stresszre: az életmódunkon túl stressz-szintünk, stresszre adott válaszaink is szoros kapcsolatban állnak emésztőrendszerünk működésével. Amikor szorongunk, izgulunk, „stresszelünk”, szervezetünk az emésztés helyett a küzdelemre összpontosít, tehát alapvetően fontos, hogy az étrend betartására való törekvés mellett stressz-szintünkre is figyeljünk, regenerálódjunk, végezzünk örömteli tevékenységeket, relaxáljunk, egyensúlyban maradjunk. Rendszeresen mozogjunk, hiszen így endorfin termelődik. 

 

Gyulladásos bélbetegségek: A gyulladásos bélbetegek panaszmenetesség esetén ugyanazokat a táplálkozási szokásaikat kövessék, melyek eddigi dietetikusukkal történő egyeztetés, személyes tapasztalataik alapján számukra megfelelő volt. Akut fellángolás, fokozott székletürítés esetén az alkalmazott táplálásterápiának különböző fokozatai vannak, melynek főbb mérföldköveik a laktózmentesség, szükség esetén bizonyos tejtermékektől való tartózkodás, a vízben nem oldódó élelmi rostok mennyiségének csökkentése a táplálkozásban és extrém helyzetben akár a rostbevitel teljes elhagyására is szükség lehet. Azonban ez utóbbinak az előírása mindenképpen szakmai kompetencia, kizárólag orvossal, dietetikussal való konzultációt követően alkalmazzon több napon keresztül rostszegény, rostmentes diétát. A telefonon történő, vagy online konzultációs lehetőségek ilyen esetben is elérhetőek. 

 

Minden egyéb krónikus betegség: Epeúti-, hasnyálmirigy-, májbetegség esetén a diéta és a gyógyszeres kezelés konzekvens betartása szükséges. Sajnos egy fennálló epekövesség, krónikus hasnyálmirigy gyulladás vagy divertikulózis esetén is csak egy igen rossznak tűnő üzletet tudnak a táplálkozástudományi szakemberek ajánlani: azt nem tudjuk megígérni, hogy ha diétáját tökéletesen tartja, akkor biztosan nem lesz problémája, de azt elég nagy valószínűséggel garantálhatjuk, hogy ha több napon keresztül diétahibát diétahibára halmoz, akkor nagy eséllyel lesznek panaszai. Bár a diéta nem megoldás minden helyzetre ezekben az alapbetegségekben, de ez a legtöbb, amit a páciens önmagáért tehet, próbáljon a befolyásolható tényezőkre fókuszálni, azok helyett, melyekre nincs ráhatása!

 

  1. A szervezetünkről való gondoskodás mellett ne feledkezzünk meg a pszichés, lelki tényezőkről sem: a korlátozott helyzetünk és a hírekkel járó stressz nem segíti a kiegyensúlyozott állapotot. Beszéljünk őszintén érzéseinkről, mondjuk ki félelmeinket, próbáljuk meg reálisan értékelni a helyzetet és térjünk vissza ahhoz az alapvető gondolathoz, hogy van kontrollunk az eseményekre, hiszen sokat tehetünk az egészségünkért és a megelőzésért. A Budai Gasztroenterológiai Központban egyébként a gasztroenterológiai terápiát sok esetben pszichológus kolléga is segíti, bátran kérjünk tőle tanácsot most is!

 

+1. Ha le kell mennünk a patikába vagy orvosunk a rendelőbe hív minket: kerüljük a tömeget, igyekezzünk olyan idősávban érkezni (pl. ebédidő), amikor a legkevesebben vannak, ha tehetjük, sétáljunk vagy érkezzünk saját autóval a közösségi közlekedés helyett. Viseljünk maszkot és kesztyűt, hazaérve kint vegyük le a cipőt, egy helyre tegyük a kabátot, cipőt, azonnal és alaposan mossunk kezet!

Dr. Szőnyi Mihály kiemeli: az idős emberek és az alapbetegségben szenvedők most sokat tehetnek azért, hogy ne fertőződjenek meg. Emellett legyen a fókuszuk azon, hogy az alapbetegségüket a lehető legjobb állapotban tartják, hiszen ezzel is ellenállóbbá válnak a betegségekkel, így a koronavírussal szemben is.  

 

Összeállította Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, Török Éva dietetikus és Görözdi Ráhel pszichológus szakemberek, a Budai Gasztroenterológiai Centrum csapata.