Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A hideg téli időszakban optimizmusért Török Éva dietetikus kollégánkhoz fordultunk: az ő írása biztat most mindenkit a színes, egészséges ételek fogyasztására.

A nappalok már egyre hosszabbak, de az általános szürkeségben olyan észrevétlenül halad ez a folyamat, hogy a tavasz még hihetetlenül távolinak tűnik. Időnként a ragyogó napsütés, vagy a rövid időszakokra hófehér táj némi kárpótlást nyújt, de a színek többségében meglehetősen fakók, rengeteg a szürke árnyalat, ami nyomot hagy a mindennapok hangulatán. Ki így, ki úgy kompenzál.

 

Szép volna azt írni, hogy ne az étel legyen az, ami vigaszt nyújt ebben az időszakban, de maradjunk a realitások talaján! Hazudnék, ha azt állítanám: szakemberként soha nem kompenzálok étellel. Dehogynem! Csak az esetek kilencvenöt százalékában ez nem egy agyoncukrozott desszertet, vagy egy zsíros-cupákos, energiában gazdag fogást jelent. Alapvetően színekkel kompenzálok! És a színek általában friss, üde ízeket és különböző tápanyagokban gazdag ételeket takarnak.

 

Zöld: 

A saját hangulatomon, közérzetemen azt tapasztaltam, onnantól, hogy lehullanak a színes őszi falevelek, addig, míg megjelennek a fákon, bokrokon az első harsány zöld rügyek, mélyrepülés van. Küzdelem a lépésszámokkal, a hőmérséklettel, az alvásmennyiség szinte sosem elég és a piacok kínálata is egyre szűkül, ami a friss helyi zöldségek, gyümölcsök felhozatalát illeti. Mivel ennek a kínlódásnak a végét az “első harsány zöld rügyek” jelentik, így ezeknek a kis csodáknak a születését segítem az ablakpárkányon! 

 

Ez pedig nem más, mint a hatékony, egészséges módja a kompenzációnak. Mikrozöldek, cserépben az ablakpárkányon nevelve, melyet pár nappal az ültetés után, ollóval aratva, már lehet is a szendvicsre, salátára, de igazából bármire szórni. Kertészetekben külön erre a célra szánt bio magot lehet kapni és a boltban kapható csírákkal szemben több előnye is van. Friss, jóval nehezebben penészedik és környezetbarát, mivel az ablakpárkányon cserépedényben nő, így a műanyag csomagolás szüksége jelentős mértékben csökken.

 

Vörös: 

Ami időnként rózsaszín. A cékla hihetetlen árnyalatokat képes a tányérra varázsolni. Ami már önmagában mosolyt csal az arcomra, mert nagyon ritka az a szín a mindennapi étkezésben, amit egy házi tartárral kevert céklasaláta a tányéron produkálni képes. Érdemes kipróbálni a receptet:

 

Céklasaláta házi tartárral (négy főre): 

 

 • 6 db gyermekökölnyi cékla, enyhén sós vízben főzve
 • 2 db tojássárgája
 • 3-4 ek. extra szűz olívaolaj
 • bors
 • mustár
 • citromlé
 • 250 g tejföl

 

A főtt, hámozott céklát vágd apró kockákra. A tojássárgájához, folyamatos keverés mellett, lassan adagold az olajat, ez szépen homogénné válik és fokozatosan sűrűsödik. Ezt követően a só következik, a logikusnál kicsit nagyobb mennyiségben (2-3 csipet), ettől még masszívabb lesz, majd az őrölt bors, egy evőkanálnyi mustár, pár csepp frissen csavart citromlé és legvégül a tejföl. Ha a mártás szépen elkeveredett, akkor már csak a cékla van hátra, ami ezer árnyalaton keresztül fogja színét átadni a tartárnak. Főtt tojással, roston sült csirkemellel, vagy grillezett sajttal is tálalhatod. És ha esetleg van némi mikrozöld az ablakpárkányon, akkor szórd meg vele az egészet bátran! 

 

Narancs: 

A napsugárt idéző színt sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, narancs, mandarin formájában is hétköznapjainkba csempészhetjük. Én most a narancs, egy kevésbé szokványos felhasználási módjára teszek javaslatot:

 

Céklás narancssaláta gránátalmával (négy főre):

 

 • 2 db gyermekökölnyi cékla, enyhén sós vízben főzve 
 • 4 db narancs
 • 200 g Bufala mozzarella
 • 1 ek. extra szűz olívaolaj
 • fenyőmag
 • gránátalma 

 

Ennél egyszerűbb a világon nincs, már ha a gránátalma pucolást leszámítjuk, ami képes a fél konyhát is jókedvűre színezni a téli szürkeségből, azonban, ha egy tál vízben küzdünk meg vele, akkor ez megúszható. Egyébként a hámozott, apróra kockázott céklára csak rá kell tépkedni vagy akkurátusan szintén rávágni a héjától megfosztott narancsot, majd a mozzarellát, ezt meglocsolni az olívával és jöhet a só a fenyőmag és a gránátalma.