Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Mostanra már tudjuk, hogy a daganatok kialakulása több ponton összefüggésben lehet az életmódunkkal kapcsolatos döntéseinkkel. Török Éva, a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumok dietetikus szakembere most abban segít, hogy milyen életmódbeli döntésekkel tudjuk segíteni az egészséges, teljes életet és a daganatok megelőzését. 

Légy aktív! A megfelelő mennyiségű testmozgás bizonyítottan segít megelőzni a vastagbéltumor megjelenését.

Tartsd ideális tartományban a testtömeged, még inkább a testzsírszázalékod! A felnőttkori elhízás és az ideálisnál magasabb testzsírszázalék támogatja a vastag- és végbéltumorok fejlődését! Az aktívan mozgatott, ideális mennyiségű izomtömeg csökkenti az ilyen típusú megbetegedések előfordulásának lehetőségét.

–  Csökkentsd vagy teljesen hagyd el táplálkozásodból a feldolgozott húsipari termékeket! A felvágottak, kolbászok, virslik és egyéb tartósított húsipari termékek fogyasztása egyértelműen növeli a vastag- és végbéltumorok kialakulásának esélyét.

Mérsékeld vagy nélkülözd az alkoholfogyasztást! Táplálkozástudományi szempontból az alkohol fogyasztásnak nincs pozitív hatása, azonban bizonyítottan hajlamosít a vastag-, és végbél tumorok megjelenésére.

Fogyassz teljes kiőrlésű gabonákat! A teljes értékű gabonák és a teljes kiőrlésű vagy részben teljes kiőrlésű gabonaipari termékek fogyasztása valószínűleg csökkenti a vastag-, és végbéltumorok előfordulásának esélyét.

Fogyassz több rostot! Az élelmi rostok, melyek jellemzően zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonákban, olajos magvakban található, megfelelő mértékű bevitele feltehetően mérsékli a vastag-, és végbél tumorok kialakulásának lehetőségét.

Fogyassz tejterméket! A tejtermékek fogyasztása és a megfelelő kalcium bevitel biztosítása valószínűleg segít megelőzni a vastag-, és végbél tumorok megjelenését.

Mérsékeld táplálkozásodban a vörös húsok fogyasztását! A sertés, marha és egyéb emlősök húsának heti három adagnál (kb. 500 g főzve, sütve, kb. 700 – 750 g nyersen mérve) nagyobb mértékű fogyasztása feltételezhetően összefüggésbe hozható a vastag- és végbéltumorok előfordulásával.

Az egészséges életmód mellett a rendszeres szűrővizsgálatok is segítenek a vastag- és végbélrák betegségek kialakulásában.