Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A várandósság és a szülés is sok édesanyának jelent az öröm mellett kihívásokat is, az egyik ilyen, gyakran tabuként kezelt téma a kismamák aranyér-problémái. Dr. Simon Balázst, a Pesti Gasztroenterológiai Centrum proktológus szakorvosát kérdeztük a témáról.

Mennyire megterhelő, milyen kihívásokat jelent a várandósság a proktológia területéről nézve?

Az aranyér-probléma a várandósság alatt gyakori probléma, ugyanakkor keveset beszélünk róla. A kismamáknál az aranyeresség megfelelő kezelésének gátja, hogy főleg az első trimeszterben nagyon körültekintőnek kell lenni, ha bármilyen hatóanyagú gyógyszert, kúpot, krémet szeretnénk alkalmazni. Ha az aranyeresség már teherbeesés előtt is gondot okozott a várandósnál, akkor ugyanazokkal a módszerekkel próbálkozhat a terhessége alatt, azonban lényeges különbség, hogy a magzat növekedésével nő a hasűri nyomás is, amely az aranyereket mechanikusan „duzzasztja”, ezt pedig sajnos nem tudjuk megszüntetni. 

Milyen gyakori tünetek vagy jelenségek fordulnak elő a kismamáknál?

A fent említett hasűri nyomásfokozódás miatt leggyakoribb panasz a kidudorodó, előeső, akár kizáródó, berögösödött aranyerek, amelyek nagy ijedtséget okoznak. Ezek könnyen vérezhetnek is, amely még nagyobb riadalmat kelthetnek. 

Mi ilyenkor a teendő, melyik orvoshoz érdemes fordulni?

Amennyiben ezek a panaszok jelentkeznek, mindenképpen proktológushoz érdemes fordulni, aki a szakmai jártassága miatt már ismeri azokat a gyógyszereket, krémeket, kúpokat is, amelyek terhesség alatt is alkalmazhatók. Amennyiben háziorvosa vagy sebész ajánl bizonyos krémet, kúpot, de nem biztos benne, hogy annak hatóanyaga veszélyes lehet-e a babára, úgy érdemes a vizit után akár telefonon egyeztetnie nőgyógyászával.

Milyen megterhelést jelent a szülés proktológiai szempontból? Vannak-e gyakori következmények?

Szülés után az aranyeresség fentmaradása, annak szoptatás alatti kezelése szokta proktológushoz vinni újból, vagy először a kismamát. A másik, sokkal komolyabb proktológiai kihívást jelent emellett a gátmetszés utáni, akár gátsérülés következtében kialakult záróizom-károsodás vagy inkontinencia, amely később akár műtéti beavatkozást is igényelhet. Problémamentes szülésnél elég lehet akár a biofeedback-training, vagy intimtorna elsajátítása.

Mennyi időt érdemes adni a felépülésnek, gyógyulásnak és mikor kell szakemberhez fordulni? 

A gátizomerősítéseket, tornát el lehet akár egyénileg is sajátítani, de amennyiben szülés után egy hónapnál tovább marad fent akár székletvisszatartási probléma, úgy javasolt szakemberhez fordulni. Aranyeresség kapcsán pedig azt szoktuk javasolni, hogy forduljanak az édesanyák már az első panaszok megjelenésekor szakemberhez, ugyanis a szoptatás, kialvatlanság és fizikai fáradtság ördögi körében az aranyeres panaszok csak fokozódnak, amennyiben nem megfelelő gyógyszeres és helyi kezeléssel kezdünk és csak a patikában kapható krémekre, kúpokra hagyatkozunk. Az erősödő panaszok egyre frusztráltabbá, elkeseredettebbé tehetik a kismamát, akinek így akár a teje is elapadhat, a folyamatos feszültség pedig a kisdeddel való kötődését is befolyásolja. 

Hogyan tudnánk általános tanácsot megfogalmazni?

Javaslom, hogy ha a kismama a pozitív terhességi teszt előtt is küzdött aranyerességgel, de leginkább csak a gyógyszertári készítményekkel gyógyította magát, áldozzon arra, hogy elmegy proktológiai tanácsadásra, tekintsen erre a terhesgondozás részeként. Amennyiben soha nem volt panaszos, de a terhesség alatt jelentkezik probléma, úgy az első gyanús jelnél jelentkezzen, ne halogassa. Szinte minden esetben a nagyobbnak tűnő problémát is tudjuk szakrendelői körülmények között kezelni.