Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A smoothiek, azaz a változatos összetételű zöldség- és gyümölcsturmixok megítélése, mint az élelmiszereké általában, időszakosan változik. Hol az egekbe magasztalják vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalma miatt, hol nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátforrásként valami egészen álságos billoggal bélyegzik meg. Az igazság valahol a két nézet között helyezkedik el. Vannak élethelyzetek amikor kimondottan jó megoldás a zöldség-, gyümölcsturmix fogyasztása és vannak állapotok, amikor javasolt inkább tartózkodni ettől az élvezettől. Lássuk a pro kontrákat szakmai szemmel – Török Éva dietetikus kolléganőnk cikkében.

Szögezzük le az elején: egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nincsen olyan étel vagy ital, amit mindenképpen kell, vagy semmiképpen nem szabad fogyasztani.

A frissen préselt, turmixolt levek előnye, hogy szervezetünket olyan vitaminokkal is ellátja, amik például a hosszan tárolt, bolti verziókban rohamos tempóban elbomlanak.

Amennyiben kizárólag turmixoljuk, és nem szűrjük le a gyümölcsök és zöldségek különböző keverékét, legfeljebb hígítjuk, akkor benne marad az az értékes növényi rost, melynek szervezetünkre több, kedvező hatása van. Az élelmi rostok szerepet játszanak a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában, a széklet bélen való áthaladásának ütemét gyorsítják, segítik a rendszeres ürítés kialakulását, és a vastagbélbe jutva olyan anyagok keletkeznek belőlük, melyek ennek a bélszakasznak hámsejtjeit táplálják. A megfelelő rostbevitel csökkenti a vastagbéltumor kialakulásának esélyét.

A gyümölcsök, zöldségek koncentrált jelenlétének előnye, hogy a szervezetünkbe jutó, pozitív hatással bíró növényi vegyületek mennyisége is megnő ezáltal. Az emberi test működése kapcsán úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, amelyek többek közt felelősek az öregedés folyamatáért és különböző betegségek kialakulásáért. Ördögi kör, hogy káros környezeti hatások, stressz, illetve betegségek következtében ezek a káros gyökök nagyobb intenzitással termelődnek, ezért az ilyen kiszolgáltatott helyzetekben fokozottan ki vagyunk téve hatásaiknak, ami tovább generálja gyarapodásukat. Nehéz ebből a mókuskerékből kitörni.  A szabadgyökök semlegesítésében és ezáltal a káros következmények csökkentésében segítenek az antioxidánsok, amelyek korábban említett, jótékony hatású növényi anyagok csoportjába tartoznak.

Különösen sok antioxidáns vegyület található a piros, kék vagy élénk narancs színű gyümölcsökben, zöldségekben. Gyulladásos bélbetegségek bizonyos szakaszában kiváló antioxidáns-forrás lehet egy megfelelő alapanyagokból összeválogatott, apró magoktól szűrt smoothie. De a stressz által terhelt mindennapoknak is ideálisabb kiegészítője, mint a hasonló színanyagokat tartalmazó étrendkiegészítők, ugyanis élelmiszerekből való hasznosulása jelentősen jobb, mint a marokszámra szedhető pirulákból. 

Éppen úgy, ahogy a jótékony hatású növényi vegyületek, bizony a szénhidrátmennyiség is koncentrálódik ezekben a turmixokban. Felszívódásuk sebességét, gyorsítja a rostok mennyiségének csökkenése facsart gyümölcs esetén, a rost aprításának ténye, a folyékony halmazállapot a szilárddal szemben. Jelentősen nő a bevitt szénhidrát mennyisége is, hiszen, míg gyümölcs formában egy almával is megelégszünk, addig ahhoz, hogy 2-3 deciliter almalevet kapjunk, egynél jóval több almára van szükségünk. Ezért szénhidrát anyagcsere -, fruktóz felszívódási zavar esetén nem-, vagy jól megválasztott összetételben, mennyiségben és legfeljebb alkalomszerűen javasolt fogyasztásuk, úgy, hogy figyelembe vesszük a környező étkezések időpontját, összetételét is. Ellenben amatőr vagy profi sport esetén, edzést követő szénhidrátpótlásra kiváló alternatíva. A vércukorszint napi alakulása ingadozást mutat. A reggeli órákban a legérzékenyebb a gyorsan felszívódó szénhidrátokra szervezetünk, ezért lehetőleg ne ebben az időpontban, reggeli helyett válasszuk a smoothiek, turmixok fogyasztását. Reflux esetén a gyomorszájban, nyelőcsőben jelentkező égő érzést provokálhatja. Gyümölcsök helyett a “refluxsemleges” zöldségek választása alapanyagnak, illetve a zabpehellyel való keverés enyhítheti az ilyen jellegű panaszok kiváltását. 

Mindennapjaink során a legjobb folyadék forrás, a kalóriát nem tartalmazó víz, melynek alternatívája lehet az édesítetlen, koffeint nem tartalmazó tea. Azonban a változatosság segít a megfelelő folyadékbevitel biztosításában, a fantáziadúsan készített zöldség és gyümölcsturmix, szín- és ízbomba egyben, ami, ha valamivel kényeztetni kívánjuk a lelkünket, akkor ám legyen!