Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Darabos Diána

pszichológus

Darabos Diána

Mindig is lenyűgözött és foglalkoztatott az engem körülvevő világ, az elme, a lélek és a test működése, illetve ezen működésmódok közötti kapcsolódási pontok feltérképzése. Ez az érdeklődés vezetett a pszichológiai tanulmányaimhoz. 2019-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem klinikai és egészségpszichológia szakirányán. A mesterképzésem alatt csatlakoztam egy fantasztikus kutatócsoporthoz, ahol együtt dolgozhattam szakorvosokkal, klinikai szakpszichológusokkal és pszichológusokkal, az érzelmi veszteségek és a kardiológiai jellegű testi tünetek lehetséges összefüggéseinek kutatása terén. Ez az élmény meghatározó volt számomra mind a hivatásom kialakulása, mind a szakmaiságom fejlődése szempontjából és nagy mértékben alakította azt a fajta szemléletmódot, amivel jelenleg is dolgozom.

Az utóbbi években leginkább felnőttekkel dolgoztam együtt magyarul és angolul, Munkavállalói Segítségnyújtási Program keretein belül, ahol a dolgozóknak és családtagjaiknak volt lehetőségük pszichés támogatást igénybe venni. Sokféle elakadással kerestek meg és kértek segítséget, mint például stressz, munkahelyi és magánéleti konfliktusok, testi tünetek, betegségek, veszteségek, halálesetek. Jelenleg egy pszichológiai rendelőben is dolgozom, főleg gyászkísérés fókusszal, illetve köznevelési intézményben, ahol óvodáskorú gyermekekkel, szüleikkel és pedagógusokkal dolgozom együtt, szintén rendszerszemléletben gondolkozva. A gasztroenterológián nagyon fontosnak tartom, hogy orvosokkal és dietetikusokkal együttműködve teljes képet tudunk kapni a hozzánk fordulók fizikai és pszichés állapotáról. A betegségekkel, illetve tünetekkel szembesülve fontos a pszichés támogatás, a folyamat során felfedezve az egyénben rejlő erőforrásokat, megküzdési stratégiákat, stresszkezelő és relaxációs technikákat alkalmazva, önismereti kérdéskörökben elmerülve, egy biztonságos, elfogadó és támogató környezetben.

A munkámban és a magánéletben is a széleskörű érdeklődés jellemez. Szeretem a művészetet, az irodalmat, a filozófiát. Érdekelnek a különböző kultúrák, társadalmak, szokások, rítusok. A folyamatos fejlődést és tanulást elengedhetetlennek tartom hivatásom szempontjából, ezért mindig nyitottan vagyok jelen, a továbbképzési lehetőségek tekintetében is.

Köszönöm szépen a hozzám fordulók bizalmát!