Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A tavalyi év egyik kedvelt kifejezése volt az egészségügyi séta – az ötletet pedig mi is támogatjuk, a vírushelyzettől függetlenül, minden korosztálynak és élethelyzetben. A napi mennyiség átlagosan 30-60 perc séta – ami megközelítőleg 10.000 lépés – de mit is érhetünk el ennyi mozgással?

Török Éva dietetikus kolléganőnk összegyűjtött 4+1 érvet, amivel ezt kideríthetjük:

1: A mozgás pozitív hatással van depresszió és a szorongás kezelésében.  Nőket vizsgálva sikerült bizonyítani, hogy azoknál, akik elérték a 7500 napi lépésszámot, ötven százalékkal alacsonyabb volt a depresszió előfordulása, azokhoz képest, akiknek az esetében a lépésszám 5000 alatt maradt. Férfiak esetében ugyanilyen százalékos arányhoz 12 500-ig kellett emelkednie ennek a számnak

2: A napi séta megelőzi a gyors öregedést. Ki ne érezné magát frissnek és üdének egy jó séta után, szép környezetben? Magyarországon rengeteg kiváló túraútvonal van, de az otthonunk környező utcái is remekül felpezsdítik az embert.

3: A rendszeres gyaloglás akár meg is akadályozhatja a vastagbél tumor, inzulinrezisztencia, érrendszeri problémák, csontritkulás és az epehólyag különböző megbetegedéseinek kialakulását. Ezek mind gasztroenterológiai vagy azzal szorosan összefüggő betegségek, ezért is szívügyünk az egészségügyi séta.

4: 2000 -2500 extra lépés már hatással van a testtömeg csökkenésre. Természetesen a teljes sikerért – és egészségünkért- elengedhetetlen a megfelelő étrend betartása és fizikai aktivitás!

+1: Ennél alacsonyabb költségvetésű egészségmegőrző program nem létezik. Nincs másra szüksége csak egy pár kényelmes cipőre!

A különböző vizsgálati eredményeket összevetve elmondható, hogy férfiak esetében a napi 11-12.500, míg nők esetében a 8 – 12.000 lépésszámot lehet megelőző hatásúnak tekinteni a korábban emlegetett kórképek kapcsán. Ezek az adatok életkor vonatkozásában változnak, fiatalabb életkorban magasabb, míg az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken ez az érték. 

Azonban kihívásnak elég kezdetben a napi 6000, majd azt követően a már bizonyítható hatással rendelkező 10000 lépést kitűzni és megvalósítani.

Sétára fel!

www.gasztrocentrum.hu