Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Bemutatjuk a Gasztrocentrumok csapatát: interjúnkban Dr. Tornai Tamás hepatológus kollégánkat kérdeztük.

Miért lettél orvos és milyen szakterületen dolgozol?

A gimnáziumi évek elején gazdasági pályára készültem, tizenegyedik osztályban történelem, matematika fakultációra kezdtem járni. Év közben egyre erősebb lett bennem az az érzés, hogy munkám során jót akarok tenni, segítséget nyújtani betegeknek, rászorulóknak. Ez az indíttatás annyira erőssé vált, hogy éreztem, ez lesz az én valódi utam. Az egyetemi évek alatt a gasztroenterológia és hepatológia mellett a szemészet, a gyermekgyógyászat és az altatóorvosi – intenzív terápiás munka is felkeltették az érdeklődésemet. Utolsó évben döntöttem a gasztroenterológia és hepatológia mellett: ezen a szakterületen van ugyanis gondolkodós rész, amikor ki kell találni a panaszok hátterében meghúzódó bajt, de emellett van olyan feladat is, amikor egy konkrét betegséget endoszkópos úton meg lehet gyógyítani, vagy meg lehet előzni. Ilyen egy vérző gyomorfekély, vagy egy még éppen el nem rákosodott vastagbélpolip.

Milyen nemzetközi tapasztalatot szereztél és hogyan segíti ez a munkádat? 

A szakképzés ideje alatt levelező PhD hallgató is voltam, témavezetőm a hazai gasztroenterológia egyik kimagasló alakja, Papp Mária volt. Ez idő alatt évente 2-3 alkalommal lehetőségem volt a legrangosabb európai és amerikai nemzetközi konferenciákra eljutni, ahol klinikai tudományos munkáinkat előadás formájában mutattam be. Szerencsém volt emellett egy hepatológiai akadémia keretében három éven át négy európai hepatológiai, azaz májbetegségekkel foglalkozó kiválósági centrumban továbbképzésen részt venni (London, Párizs, Milano, Hannover). Továbbá sikeres ESEGH vizsgát tettem, mely a gasztroenterológia és hepatológia európai szakvizsgájának felel meg.

Mivel fordulnak hozzád leggyakrabban a páciensek? 

Változatos panaszokkal találkozom nap mint nap. Leggyakoribbak a reflux-betegség, a gyomorégés, az emésztési zavarok és puffadás, valamint székelési problémák. Ezen felül a kóros májenzim-eltérések és bizonyos májbetegségek, például zsírmáj gyanújával találkozom rendszeresen.

Milyen értékek miatt csatlakoztál a Gasztroenterológiai Centrum csapatához? 

A jó munkahelyi légkör, a nyugodt környezet és a professzionális irányítás mind szerepet játszottak a döntésben. Feleségem már korábban is itt dolgozott és csak jókat hallottam tőle a csapatról.

Mit tartasz fontosnak az orvos-beteg kapcsolatban? 

A minőségi idő és az elegendő ráfordított idő a kulcsa a jó kapcsolat kialakulásának. Azt hiszem ez mindenfajta kapcsolat esetén igaz. Ha ez a kettő megvan, akkor előbb, vagy utóbb a végére lehet járni a panaszok hátterében álló okoknak. Az orvos empatikus hozzáállása nélkülözhetetlen ebben a folyamatban.

Mit gondolsz, miért érdemes a betegeknek a Gasztroenterológiai Centrumot választani? 

Itt adott a szakmai tudás, a nyugodt légkör és a megfelelő eszközpark ahhoz, hogy betegeink ellátása magas szakmai színvonalon történjen.

Mivel töltöd a szabadidődet? 

Lányos apuka vagyok, harmadik kislányunk ősszel fog születni. Mindig feltölt, ha velük lehetek és játék közben rám kacagnak. Feleségemmel gyakran visszük őket biciklizni, fagyizni vagy egy erdei sétára.