Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Kollégáinkat bemutató sorozatunk legújabb részében Sziráki Zsófia dietetikussal beszélgettünk.  

Miért lettél dietetikus?
A családomban nagyon erős a biológiai érdeklődés, így senki nem lepődött meg azon, hogy „bevonzott” az egészségtudományi terület. Annyit tudtam, hogy segítő jellegű szakmát keresek, és a másik dolog, ami magával rántott családi hatásokra, az a gasztronómia, a főzés szeretete. Innen már adott volt, hogy a kettőt így lehet a legegyszerűbben integrálni.

A dietetika mellett pszichológiát is tanultál, miért fontos ez?
Gyakorlati munkavégzésem során elég sokszor tapasztaltam azt, hogy priorizálni kell a megteendő lépéseket, átadható információkat minden páciensnél, és nem önthetünk le mindenkit a szaktudásunk teljes volumenével, mert nem biztos, hogy elérkeztek abba az élethelyzetbe vagy betegségelfogadási státuszba, ami lehetővé teszi az életmódváltáshoz szükséges belső motivációt vagy külső körülményt. Úgy éreztem, hogy szükséges számomra egy mankó, ami segíti a páciens mélyebb megértését. A dietetikával elég szorosan fonódik össze a pszichológia: testi egészségünk kihat a táplálkozásunkra és a mentális egészségünkre, de ezt felrajzolhatnám más kontextusban is. Sok olyan élethelyzet van, ahol a táplálkozás „rendbetétele” nem oldja meg teljes mértékben a problémát, és szükséges párhuzamosan a lelki életünkkel is foglalkozni.

Mit tartasz fontosnak az orvos-beteg kapcsolatban? Milyen hangulatra és
közegre számíthatnak nálad a páciensek?

Az egyik legfontosabb dolog az egészségügyi szakember részéről az értő figyelem, bizalom sugárzása, melynek segítségével meg tud nyílni a páciens, és teljeskörűen ráláthatunk az életminőségét, egészségét veszélyeztető állapotokra. Konzultációimon igyekszem megteremteni ezt a közeget, hogy hatékonyan tudjunk együtt dolgozni.

Miért fontos számodra az egészség komplex megközelítése?
Mert egészségünkre komplexen külső, környezeti tényezők és belső tényezők mellett életmódunk is hozzájárul, mely nem szorítható le önmagában csak a táplálkozásra.

Mit gondolsz, miért érdemes a Gasztroenterológiai Centrumot választani?
Felkészült szakemberek, értő figyelem és családias környezet várja a hozzánk fordulókat.