Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Nagy örömünkre, egyre közkedveltebb szabadidős elfoglaltsággá és mozgásformává vált a kertészkedés. Legyen szó saját konyhakertről, hatalmas telekről vagy egy kedves kis balkonról, a kertészkedés minden esetben rengeteg pozitívumot hozhat az életünkbe.

Erősítjük vele immunrendszerünket

A szabad levegőn végzett tevékenységgel hatékonyan növeljük a D-vitamin mennyiségét a szervezetünkben, amelyre most még inkább nagy szükségünk van. Természetesen meleg vagy forró időkben figyeljünk oda az UV-sugárzásra és kerüljük a déli órákban végzett munkát, de a napfény alapvetően jót tesz nekünk.  Még egy plusz: a kertészkedés erősíti az immunrendszert, hiszen, ha egy kis piszok kerül a kezünkre, az segíti az immunrendszerünket edzettebbé válni.


Csökkenti a stresszt

A kertészkedés csökkenti a véráramban a kortizol nevű stresszhormont, amely nagy mennyiségben akár elhízást is okozhat. Egy-egy levegőn töltött óra után magunk is érezhetjük, hogy jólesően elfáradunk, feltöltődünk és mintha kiszellőztetnénk a fejünkből a negatív gondolatokat.


Saját termesztés, biztos forrás

Ha motivációt keresünk a kertészkedéshez, képzeljük el, ahogyan majd elkészítünk egy vacsorát a családnak az általunk termelt zöldségekből és gyümölcsökből. Amellett, hogy tudjuk, biztosan egészséges, adalékanyagoktól mentes ételt tálaltunk fel, még a pénztárcánkat is kíméljük az otthoni termesztéssel.


Sport helyett kertészkedés

A jelenlegi helyzetben különösen nehéz rávennünk magunkat a sportolásra és nem is mindenkinek adottak a biztonságos feltételek. Jó hírünk van! Egy kis virágszedéssel vagy metszéssel is el tudunk égetni akár annyi kalóriát, amennyit 10 perc futással. Idősebbeknek kifejezetten ajánlott ez a mozgásforma: fitten és frissen tart.


Fejleszti az agyműködést

A kerti munka elvégzése folyamatos tervezést igényel: milyen növényeket és hova ültessünk, mit tehetünk a váratlan helyzetekben, merre fejlődjünk az előző év tanulságaival. Ezzel nemcsak agyműködésünket fejlesztjük, hanem a kreativitásunkat is megmozgatjuk.