Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Komplex szemlélet, teljes körű gondosság, húsz évnyi szakértelem – három olyan szempont, amiért Dr. Szőnyi Mihály, a Gasztroenterológiai centrum vezetője fontosnak tartotta, hogy csapatában biztosítsa sebész kollégánk. Dr. Szijártó Attila jelenlétét. Attilával a sebészet szakterületéről és az előbb említett komplex gyógyítási folyamatról beszélgettünk.

Széles körű felvilágosítást, tanácsadást, terápiás tervet készítesz betegeinknek – mit jelent ez pontosan?

A gasztroenterológia és a sebészet kapcsolata egyes betegségekben elengedhetetlen. A sebészeti ellátást igénylő betegségek kapcsán is kiemelten fontos, hogy a betegek teljes körű tájékoztatást kapjanak a terápiás, műtéti terv egyes lépésit illetően. A műtéti beavatkozások előtti előkészületekre (kiegészítő vizsgálatok, prehabilitációs terv) megterhelésére, a tápcsatorna „átszabására” vonatkozóan, illetve a műtét utáni táplálkozási tanácsokra és felépülési időtartamra vonatkozóan is kell térjen a tájékoztatás. A betegek helyes felvilágosítása, a várható kockázati elemek közös átbeszélése és az időzítés ismertetése egyik alapvető kulcsa a sebészeti kórképekből való felépülésnek. 

Melyik kollégákkal dolgozol együtt és mikor kapcsolódsz be a munkafolyamatba?

Az A1-ben dolgozó szinte minden kollégával együtt dolgozom. Kiemelten fontos a sebész-gasztroenterológus folyamatos konzultációja, de a műtéti előkészítés és posztoperatív táplálásterápia felépítésében elengedhetetlen a dietetikus bevonása is. 

Melyek azok a betegségek, amelyeknél fontos lehet a sebész szakorvos segítsége?
Számos gasztroenterológiai betegség megoldásában az egyik alternatív vagy definitív megoldási lehetőség a sebészetben van. Kezdve a panaszokat okozó epekövességtől, a funkcionális gasztroenterológiai betegségeken át (pl. gastrooesophagialis reflux) a daganatos megbetegedésekig a sebészet jelenléte, megoldási javaslatai az ellátás komplexitását képzik. 

Miért egyedülálló, hogy a Budai Gasztroenterológiai Centrum sebész kollégát is alkalmaz?
A Budai Gasztroenterológai Centrum sebészeti háttere kiváló lehetőség a betegeknek, hogy a Centrumban dolgozó kollégák által is elfogadott közös sebészeti-gasztroenterológiai kezelésben részesüljenek. Jómagam közel 20 éve végzek gasztroenterológiai sebészeti beavatkozásokat, döntően nagy kategóriájú onkológiai műtétek formájában. A sebész – beteg találkozás, a bizalmi légkör kiépülése fontos eleme a gyógyulásnak. A sebészi konzultáció és az így megismerhető terápiás eljárások, modalitások ismertetése  elengedhetetlenek a kórállapot megértésének, kezelési tervének pontos feltárásának.  A műtétet követően a gondozás pedig újra a Centrum falain belül történhet. A sebészet elérhetősége a Centrumon belül többször bizonyította a komplex ellátás sikerét.