Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

2020 nem kímélt minket: sokan fáradtan, gondterhelten, feszülten töltötték az év utolsó hónapjait. Ebben az időszakban talán még nehezebb helyzetben vagyunk, ha arról van szó, hogy hogyan legyünk energikusak. Most hat tippel, segítünk, hogyan tudod kihozni magadból a legtöbbet még ebben a kissé furcsa helyzetben is! 

  1. Sétáljunk a friss levegőn!

Még a csípős hidegben is szükségünk van a sétára, a friss levegőre. Figyeljünk arra, hogy ne legyünk egész nap egy meleg szobában, naponta iktassunk be egy legalább 35-45 perces sétát és máris jobb lesz a kedvünk! Érdemes figyelni a lépésszámunkat, ez napi tízezer lépés körül már nem számít rossz statisztikának. 

  1. Maradjunk mozgásban!

Bár télen az ember mindig lustább, de ilyenkor ugyanúgy fontos az életünkben a sport, ugyanis boldogsághormont termel és a stresszt is csökkenti. Jelenlegi korlátozásokban talán még nehezebb dolgunk van, de ha rétegesen felöltözünk választhatjuk például a futást, természetesen a megfelelő sportruhába öltözve. Ha pedig, az otthoni tornánál maradunk, az interneten megannyi lehetőséget találunk, hogyan mozgassuk át magunkat egy kicsit.

  1. Étkezzünk megfelelően!

Harmadik tippünk az egyik legfontosabb, hiszen a helyes táplálkozás mindennek az alapja. Télen amúgy is gyengébb az immunrendszerünk, nagyon oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Válasszunk idénynek megfelelő, szezonális gyümölcsöket – és zöldségeket, ilyenkor lehet finom forró leveseket készíteni, ami nem csak felmelegít, de tápanyagokban is gazdag. Ne feledkezzünk meg a C mellett a D-vitamin beviteléről sem!

  1. Igyunk meleg vagy forró italokat!

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat kutatása szerint forró italokkal, főtt ételekkel és kellemes hőmérséklettel az otthonodban csökkenteni tudod a levertséget. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy az italaink is egészségesek legyenek, a gyömbér, narancs, alma finom hozzávalók egy téli, fűszeres italhoz! 

  1. Gondoskodjunk a fényről!

Talán ez hiányzik sokaknak a legjobban a téli hónapokban, hiszen délután 4 órakor már sötét van. Próbáljunk meg figyelni arra, hogy amíg tudunk, természetes fénynél olvassunk vagy dolgozzunk, de amint lement a nap, gondoskodjunk megfelelő megvilágításról. Hangulatfényekkel, diszkrét lámpákkal otthonossá tehetjük a lakásunk ridegebb sarkait is. 

  1. Tegyük hangulatossá otthonunkat! 

Sajnos jelenleg nem feltétlenül mehetünk oda, ahova és akikkel szeretnénk. Éppen ezért az otthonunkat kell olyan hellyé varázsolni, ahol igazán szívesen töltjük az időnket. Tegyük a lakást hangulatosabbá gyertyákkal, mécsekkel, díszvilágítással esetleg a kandalló fényével.

Képek forrása: Unsplash