Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A kolonoszkópos vizsgálat a jó- és rosszindulatú daganatok szűrésének gold standardja. A vizsgálatot nem csak diagnosztikus, hanem terápiás céllal is végezzük, vagyis a felfedezett polypokat azonnal el is távolítjuk. Minden vizsgálatot orvosi konzultáció előz meg, függetlenül attól, hogy fennálló panaszok miatt vagy szűrés céljából végezzük. Ennek során történik a rizikócsoportba való besorolás is rosszindulatú vastag- és végbélrákok tekintetében.

Sokan tartanak a vastagbéltükrözéses vizsgálattól, ezért halogatják elvégzését , kockáztatva komolyabb betegség kialakulását. Intézetünkben már az első konzultáció alkalmával igyekszünk olyan környezetet teremteni pácienseink számára, melynek során részletesen megbeszéljük a kolonoszkópos vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlatva ezzel a felmerülő kétségeket, félelmeket.

A vizsgálatot a legmodernebb eszközökkel, elegáns, családias környezetben végezzük, maximálisan szem előtt tartva pácienseink kényelmét. A kolonoszkópos vizsgálatot egy hajlékony csővel az úgynevezett kolonoszkóppal végezzük, melyet a végbélen keresztül vezetünk a vastagbél teljes hosszába egészen a vékonybél beszájadzásáig. Indokolt esetben a vékonybél legalsó szakaszának vizsgálata is szükségessé válhat.

A vizsgálat során levegőt fújunk a bélbe, ez, valamint a bélkanyarokon való áthaladás kisebb-nagyobb alhasi görcsökkel, fájdalmakkal járhat. A legtöbb beavatkozást ezért altatásban végezzük, mely kényelmes, biztonságos megoldás mind a beteg, mind a vizsgálatot végző szakembereink számára. A legtöbb esetben az aneszteziológiai konzultációra közvetlenül előtte kerül sor. A kolonoszkópos vizsgálatot követően nyugodt körülmények között, a kísérő hozzátartozó jelenlétében pihenhet, ébredezhet páciensünk. A lelet megbeszélésére, a további teendők, kezelés, illetve diéta tekintetében az ébredést követően kerül sor.

Természetesen előfordul, hogy nem altatásban vagy bódításban végezzük a vizsgálatot, de ebben az esetben is javasoljuk, hogy kísérővel érkezzenek a beavatkozásra. Aznapra kímélő életmódot, pihenést javaslunk. Bizonyos esetekben néhány napig szükség lehet kímélő életmód és diéta tartására, melyről a kezelőorvos ad tájékoztatást a beavatkozást követően. Az esetek legnagyobb részében a vizsgálat másnapján vissza lehet térni a megszokott életmódhoz, munkavégzéshez.