Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Gyakori kérdés rendelőnkben, hogy hogyan zajlik az első gasztroenterológiai konzultációnk – mivel érdemes készülni, számíthatunk-e vizsgálatra, vagy csak beszélgetésre. A témáról Dr. Kőmíves Csilla gasztroenterológus kolléganőnk készített összefoglalót.

Rendelőnkbe érkezőket először recepciós kollégáink fogadják: néhány adminisztratív kérdés és nyilatkozat kitöltése után pácienseinkre már szakorvos kollégáink várnak.  Aki első konzultációra érkezik hozzánk, az egy beszélgetésre és általában a has áttapintásával, kopogtatásával járó, úgynevezett fizikális vizsgálatra számíthat. Utóbbi a vizsgálóágyon háton fekve történik. Teljesen levetkőzni nem szükséges hozzá, a has szabaddá tétele, a ruha felhúzása elegendő. A konzultáció alkalmával nem kell éhgyomorra maradni.

A beszélgetés során meghallgatjuk a panaszokat, amelyek miatt a felkeresésünk mellett döntöttek. Ha valakinek úgy könnyebb, nyugodtan írja össze előre, hogy milyen tüneteket észlelt. Igény esetén kísérőjük is részt vehet a konzultáción, amennyiben ezt az aktuális járványügyi helyzet is lehetővé teszi. 

Ezt követően további irányított kérdéseket teszünk fel (pl. székelési szokások, testsúly változása, stb.), hogy minden lényeges információt megtudjunk. A vérszerinti családtagjainál előforduló betegségekre (pl.: daganatos betegségek) is rákérdezünk.

Ezután a kórtörténetét is szeretnénk megismerni. Egyéb ismert betegségek (pl. magas vérnyomás, pajzsmirigy problémák, stb.), korábbi műtétek mind fontos információval szolgálnak. Amennyiben rendelkezésre áll korábbi orvosi dokumentáció, kérjük hozzák el magukkal. Különösen fontos ez a megelőző endoszkópos vizsgálatok és azok esetleges szövettani leletei esetében.

Fontos, hogy tudjuk, ki milyen gyógyszereket szed. Nem mindig könnyű ezek neveit észben tartani, egy otthon írt lista ilyenkor is nagy segítség lehet. Ha van gyógyszerérzékenység, azt is rögzítjük az ambuláns lapon. Amennyiben az aktuális panasz kapcsán már történt vérvétel, hasi UH vagy egyéb vizsgálat, akkor kérjük azok leleteit is hozzák el.

Mindezek átbeszélése után teszünk javaslatot a kezelésre vagy a további vizsgálatokra, teendőkre és igyekszünk megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Amennyiben további vizsgálatok szükségesek (pl. gyomor- vagy vastagbéltükrözés, kilégzési tesztek, proktológiai konzílium stb.), azok menetét is részletesen megbeszéljük és időpontot is tudunk egyeztetni elvégzésükre.

A fentiekről írásos összefoglalót, ambuláns lapot adunk.