Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás első és legfontosabb pillére, hogy alapanyagokban, alapélelmiszerekben gondolkozzunk és ne félkész vagy kész ételekben. Ha a termék “összetételi listáján” egyetlen dolog szerepel, például „eper”, biztosak lehetünk benne, hogy jó úton járunk.
A megfelelő étrend egy körforgás, amely azáltal, hogy a szezonális, helyi élelmiszereket részesítjük előnyben, támogatja a saját egészségünket, a Föld ökológiai fenntarthatóságát, ez pedig hosszú távon ismételten visszahat az egyén egészségére. A fentebb megfogalmazott gondolatok kapcsán, és mert végre itt a tavasz, annak minden színével és ízével, érdemes termelői piacra látogatni.
A bevásárlást ezeken a helyeken spontán válogatva is nehéz elrontani. Segítségként azért összeállítottunk egy listát, melynek alapanyagait úgy válogattuk, hogy figyelembe vettük a szezonalitást és a listán szereplő tételek úgy variálhatók egymással, hogy fantasztikus ízkombinációt adnak, szinte bárhogy keverjük azokat.
Összeállította: Török Éva dietetikus