Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

A Budai Gasztroenterológiai Központban fontosnak tartjuk, hogy pácienseink teljes körű, komplex segítséget kapjanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy – hazánkban még kevéssé elterjedt módon – pszichológus támogató segítségét is ajánljuk betegeinknek, amikor az emésztőszervi panaszaik okainak felderítésére és gyógyítására vállalkozunk. Betegeink visszajelzése azt igazolja, hogy ez a teljes körű gondoskodás hatalmas segítséget nyújt nekik, hiszen testi gyógyulásuk mellett lelki támogatást is kapnak.

Segítőnk ebben a folyamatban a Budai Gasztroenterológiai Központ munkatársa, Görözdi Ráhel pszichológus, aki küldetését így fogalmazza meg: „Pszichológusként célom, hogy a hozzám fordulókat testi-lelki-szellemi egyensúlyuk fenntartásában és megőrzésében segítsem, az önismereti munka támogatásával személyes erőforrásaik aktivizálásával változásukat és fejlődésüket kísérjem.”

Most bemutatunk két helyzetet, amikor pszichológus támogatásával segítjük a saját munkánkat és betegeink gyógyulását.

Lelki eredetű problémák, stressz okozta panaszok

Elsőként említsük azokat a helyzeteket, amikor az emésztőszervi panaszok okainak felderítése és kezelése nemcsak orvosi úton, hanem pszichológus segítségével is történik. Ahogy az ismert, sokszor az emberi test fizikai tünetekkel jelzi a lelki eredetű nehézségeket, így a stressz okozta emésztőrendszeri panaszok megvizsgálásakor figyelünk arra is, hogy az élethelyzettel, életmóddal és megoldatlan problémákkal kapcsolatos kérdések megválaszolásra kerüljenek. Ebben nyújthat segítséget pszichológus kolléganőnk, mind a nehézség felderítésében, mind annak kezelésében és megoldásában.

Ilyen esetekben a konzultációk célja a stresszel való hatékony megbirkózás (megküzdés). A stresszkezelés magában foglalja különböző feszültséglevezető technikák elsajátítását és olyan készségek fejlesztését is, amelyek segítségével a stresszt okozó nehéz helyzeteket hatékonyan tudjuk/lehet megoldani. A pszichológus az élethelyzet és a stresszt okozó körülmények feltérképezésével egyénre szabottan tud segítséget nyújtani.

Természetesen a panaszok kivizsgálásában először minden esetben megbizonyosodunk, hogy kizárhatóak a szervi okok.

 

Betegeink gyógyulásának támogatása

A második helyzet, amikor pszichológus kollégánk segítségét szoktuk ajánlani, azok az esetek, amikor pácienseinket olyan betegséggel diagnosztizáljuk, amely életmódváltást kíván a tünetek enyhítése érdekében. Ilyenkor nagyon nagy segítséget jelent nekik pszichológusunk támogatása, hiszen meg kell küzdeniük a betegségük tényének elfogadásával, támaszra lehet szükségük a gyógyulás útján, bizonytalanságot és kiszolgáltatottságot élhetnek át Ezek a nehéz helyzetek negatív hangulattal, szorongással, a kilátástalanság érzésével járhatnak, és jól jön, ha a családtagok segítsége mellett egy szakemberhez is fordulhatunk.

Itt példaként említhetjük azt, amikor betegünknek el kell fogadnia, hogy egy, az élete egészére, szokásaira, társas kapcsolataira kiható betegséggel diagnosztizáltuk. Akkor is, ha mi szakemberként tudjuk, hogy milyen változásokra számíthat, fontos, hogy ennek megéléséhez és elfogadásához, az új életmódhoz való alkalmazkodáshoz igénybe veheti pszichológusunk szakmai segítségét.

 

Komplex szemléletünket és alapvető hozzáállásunkat a Budai Gasztroenterológiai Központ mottójában is megfogalmaztuk: „szívvel, lélekkel”. Jelentkezzen be hozzánk, szeretettel várjuk rendelésünkön!