Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Nagy öröm könyvet ajánlani pácienseink számára! Ritkán történik ilyen, mert kevés az olyan olvasnivaló a hazai piacon, mellyel szakmai szempontból teljesen azonosulni tudok. Azonban Szabó Adrienn Magyar superfood című könyve közérthetően ad át olyan információkat, amelyek alapján megfelelő döntéseket lehet hozni az egészségtudatos és egyben környezettudatos táplálkozás vonatkozásában, ezért mindenképpen vásárlásra méltó.

A “superfood” címke, melyet általában laikusok és marketing-szakemberek sütnek rá egy-egy alapanyagra a nagyobb olvasottság vagy bevétel érdekében, táplálkozástudományi szempontból kettős megítélés alá esik. Általában elmondható, hogy a “superfoodként” aposztrofált élelmiszerek egy – egy beltartalmi érték vonatkozásában kiemelkedő szinten teljesítenek, azonban messze nem igaz, hogy ezáltal mindenféle problémára megoldást jelentenek és bárkinek, bármilyen panasz kapcsán ezek kínálják a tökéletes megoldást.

Egyrészt nem igaz, hogy egészséges táplálkozás kizárólag úgy kivitelezhető, hogy a világ másik végéről, hatalmas környezetártalmi áldozatok árán hazánkba kell szállítani és nagy tételben fogyasztani ezeket az egészségtudatos körökben gyakran népszerű alapanyagokat. Másrészt a legtöbb tápanyag megfelelője megtalálható az adott éghajlaton termő élelmiszerekben, jóval kisebb ökológiai lábnyom árán is. Adrienn dietetikusként, tehát táplálkozással foglalkozó egészségügyi szakemberként veszi sorra azokat a hazánkban is elérhető, és sokszor talán épp a “mindennapiság” által feledésbe merülő zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és olajos magvakat melyek épp úgy, vagy akár nagyobb mértékben is tartalmazzák azokat a “szuper” összetevőket, mely egy-egy több ezer kilométeres távolságra termő élelmiszer alapanyagban fellelhető. 

Bármilyen hihetetlen, de pont elég indíték a környezettudatosságra az, hogy az egyén egészséges életet vágyjon élni. Kezdve ott hogy a helyi, termelői piacon beszerzett alapanyagok jóval frissebbek, ezáltal a fokozatosan lebomló vitaminok nagyobb szinten képviselik magukat egy ilyen zöldségben, gyümölcsben mint a messzebbről, akár a  tengeren túlról érkező társaikban. Folytatva azzal az érvvel, hogy jellemzően kisebb a szermaradványok mennyisége ezeken az élelmiszereken, hiszen a szállíthatóságot, az utóérést nem ezek által kell szavatolni, ha csak kisebb kilométer tartományban kell biztosítani az áru terítését, fogyasztóhoz való eljuttatását. És ezek mind értékek az egyén számára! Ahogy érték az is, hogy amennyiben a szállítás, csomagolás nem terheli a környezetet, akkor annak szennyezettsége is kisebb terhet ró hosszútávon az emberek egészségére. A szezonális, helyi zöldségek, gyümölcsök általában ízélményekben jelentősen gazdagabbak, mint távolról importált társaik.

A gyönyönyörű fotókon keresztül illusztrált, hazai alapanyagokat felhasználó, ötletes, és nagyon is életszagú receptek inspirálják a környezettudatos és egyben szakmai szűrőn keresztül is egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjául szolgáló fogásokat. 

Nekem személyes kedvencem, a még Adriéhoz megszólalásig hasonló plattformon praktizáló dietetikus, táplálkozástudományi szakemberként is hasznos: 

  • A Magyarországon termő zöldségek és gyümölcsök szezonalitás szerint rendezett táblázata, mely bevásárlás előtt remek támpontként szolgál, hogy mit érdemes még gyorsan beszerezni a piacon, mert hamarosan már nem találom, és mi az amit már érdemes kutatnom, mert szezonja elérkezett. 
  • A helyettesítési-, kiegészítő helyettesítési táblázat, ami alternatívákat kínál a távolabbról érkező, népszerű termékek kiváltására, hazai kínálatból. 
  • A hazai superfoodok jellemző termőhelye Magyarországon tájegységenként ábrázolva és felsorolva, mely az érték szemléletet nagy mértékben támogatja, hogy hogyan tekintsek egy-egy hazai tájegységre, vagy arra barangolva mit vásárolva érdemes támogatni a helyi termelőket. 

Alapelvünk a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumokban, hogy hosszú távon nem bizonyos diéták, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a cél. Ez a könyv ebben tud segítséget nyújtani. Nem keres és kínál szélsőséges táplálkozási divatirányzatokat, nem specifikus különböző kórállapotok diétás vonatkozásaira, azonban a mindennapi, változatos, íz-, és tápanyagokban gazdag, nem mellesleg pedig a fenntartható táplálkozás biztos iránymutatója.
A könyv megvásárolható a BOOOK kiadó oldalán: Boook.hu | Szabó Adrienn: Magyar superfood