Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja – ebből az apropóból Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológust, a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrum vezetőjét kérdeztük.

Mihály, mit gondolsz, elég figyelmet kap a vastagbélrákszűrés?

Manapság végre tudnak róla, hallottak róla és beszélnek róla az emberek. Még messze nem értük el azt a célt, amit szerettünk volna. Folyamatos munka, odafigyelés és állandó figyelmet igényel, hogy széles körben terjesszük az üzenetet, mely szerint ez a népbetegség nagyrészt megelőzhető és kivédhető. Luxus nem élni a szűrés lehetőségével és luxus ennyi emberéletet hagyni veszni. 

Nézzünk néhány statisztikai adatot: 9000 és 4000. Mire vonatkozik ez a két adat?

Évente közel 9000 új esetet regisztrálunk, és sajnos 4000 honfitársunk halálához vezet a betegség évente ebben a kis országban. 

Kinek ajánlott a szűrés?

Minden 40 év felett magyar férfit és nőt minimum egyszer életében, de lehetőleg tízévente kellene szűrni. Amennyiben a családban volt vastagbélrák, vagy a személyes/családi kórelőzményben nőgyógyászati vagy egyéb tumor, akkor fokozott a rizikó, a szűrést előbb kell elvégezni.

Milyen előnye van az altatásban végezett vizsgálatoknak?

Mindenkinek azt ajánljuk, amennyiben lehetősége van igénybe venni, válassza a bódításban és altatásban végzett vizsgálatokat. Ez biztonságos, és így a beteg számára teljesen fájdalommentes lesz a vizsgálat, a beteg nyugodt állapota miatt az orvos pedig gyorsabban és hatékonyabban haladhat a vizsgálattal. Az így végzett vastagbél-tükrözéseket követően rendelőnkben külön mosdóval és zuhanyzóval felszerelt pihenő helységbe kísérjük a betegeket. 

Sokan halogatják a szűrésre való bejelentkezést, pedig nagyon fontos lenne a rendszeresség, ugye?

Ha a szűrést időben és rendszeresen elvégezzük, hihetetlen előnyökkel jár: a korai felismeréssel a vastagbélrák gyorsan és jól gyógyítható. A szűrésnek hosszú távon népegészségügyi és nemzetgazdasági haszna is van, hiszen így egy népbetegséget előzhetünk meg, melyben sajnos Magyarország Európában messze az élen jár. Tegyünk érte mindannyian, hogy ez változzon!