Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156

Talán nem tévedünk, amikor azt gondoljuk, hogy a proktológia az a szakterület, amely a beteg számára az egyik legkellemetlenebb lehet, amikor beszélnünk kell a problémáinkról. Azonban nagyon fontos, hogy bármilyen felmerülő panasz esetén forduljunk azonnal orvoshoz – és ne az internethez – hiszen minden egyes nap a panaszok súlyosbodását, így a gyógyulás elhúzódását okozhatják. 

A proktológus a végbél betegségeivel foglalkozik, ezek közül leggyakrabban az aranyér betegség, amellyel a páciensek a rendelőt felkeresik. Az első találkozás során egy részletes anamnézis felvétel történik, amelyben főként az életmódbeli adatokat mérik fel, illetve a panaszok milyenségét részletezik a Budai és Pesti Gasztroenterológiai Centrumban. Ezután egy manuális és eszközös vizsgálat következik – ezek rutinvizsgálatok, melyre gondolhatunk úgy, mint akár egy éves szűrésre.

Amennyiben a következő tüneteket észleli: vérzés, fájdalom, azonnal forduljon orvoshoz! Ezek lehetnek az aranyér tünetei, de számos más ok is állhat mögöttük, így fontos orvoshoz fordulni, hogy minél hamarabb elkezdődjön a valódi ok kezelése.