Budai Gasztroenterológiai Centrum +36 20 410-1926
Pesti Gasztroenterológiai Centrum +36 20 536-4156
Hogyan történik a vizsgálat?
A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, lehetőleg vizeletürítést követően, fehérneműben végezzük. Azért szükséges ez az alaposság a mérés kapcsán, hogy az eredmények egymáshoz hasonlíthatók, ezáltal a változások nyomon követhetőek legyenek. Az eszköz elektródáira állva, illetve két kézzel azt megfogva, egy minimális áram halad keresztül a szervezeten. Ez ijesztően hangozhat, azonban a páciens ebből semmit nem érzékel, és természetesen egészségügyi kockázatot sem jelent. A vizsgálat során, mozdulatlanul, szótlanul szükséges állni a precíz mérés érdekében, ez azonban nem igényel fél percnél több türelmet. Az eredmények azonnal láthatóvá, kiértékelésre alkalmassá válnak. A kapott értékek értelmezésében testösszetétel kutatás területén szerzett évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégánk áll rendelkezésére.
Kinek ajánlott a mérés?
 
  • Fokozottan ajánlott, az általában testsúly csökkentést, zsír – izom arány módosítását igénylő állapotokban mint például, szénhidrát anyagcsere zavarai, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések esetén. 
  • A krónikus, hosszan fennálló megbetegedések negatívan befolyásolják a testösszetételt, ezért javasolt például a gyulladásos bélbetegség kapcsán is a test zsír- és izomtömegének mérése, a változásainak nyomon követése. Szükség esetén javasolt, személyre szabott táplálásterápia összeállításában nélkülözhetetlen segítség. 
  • A különböző tumoros megbetegedések kialakulásában, illetve kezelésük hatékonyságában is jelentős szerepe van az ideális tartományban tartott testösszetételnek. Ezért mind a megelőzés szintjén, mind terápia esetén, az orvosi ellátás szerves részét kellene, hogy képezze, nem a testsúly, hanem a testösszetétel változásainak sorozatos mérése. Az állami ellátásban erre sajnos ritkán van lehetőség, ezért javasoljuk a magán intézményünkben igénybe vehető, szakszerű mérést és az eredmények kiértékelését. 
  • A testösszetétel mérése minden egészségével foglalkozó ember számára érdekes lehet. 
  • Fizikai aktivitás, hobbi és élsport esetén a teljesítményt nagy mértékben befolyásolja, hogy a sportágra specifikus, ideális zsír, izom arány hogyan alakul az edzés, táplálkozás, frissítés hatására. Sportolóknak (hobbi és versenysport is), az időszakosan változó terhelések, és a periódusokhoz alkalmazott étkezések minőségi megítélésében jelentős szerepet játszik a testösszetétel monitorozása ezért új szolgáltatásunk nekik is javasolt. 

Milyen innovatív tulajdonsággal bír a Budai Gasztroenterológiai Centrum új testösszetétel-mérő gépe?

 
A gép egy nagyon modern, úgynevezett Inbody 370, amely képes különbséget tenni a zsír és az izom tömeg között, az általában használt mérlegekkel szemben.